Økonomigak fra økonomiministeren

LEDER: De Radikales påståede status som regeringens økonomiske samvittighed forsvandt pist i onsdagens udgave af dagbladet Børsen, hvor partileder ...

Ole Birk Olesen,

14. august 2013

LEDER: De Radikales påståede status som regeringens økonomiske samvittighed forsvandt pist i onsdagens udgave af dagbladet Børsen, hvor partileder og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager beklager sig over, at kommunerne ikke bruger penge nok.

Efter at regeringens produktivitetskommission har vurderet, at mindst 10 procent af det offentlige forbrug kan spares uden, at det behøver at gå ud over den offentlige service, hvilket jo er ensbetydende med, at den offentlige sektor er alt, alt for dyr i dag, mener Vestager altså, at den offentlige sektor er for billig.

Kommunerne står for halvdelen af den offentlige sektors forbrug, og i 2012 har de brugt 5,3 mia. kr. mindre, end der var budgetteret med i en aftale med regeringen. Det er noget skidt, mener Margrethe Vestager, for hun bilder sig ind, at der skabes mere vækst og flere arbejdspladser i Danmark, hvis kommunerne bruger mange penge i stedet for færre penge.

Synspunktet er grotesk. Danmark bliver naturligvis ikke et rigere land af, at den offentlige sektor bruger flere penge end nødvendigt for at producere de ydelser, som skal produceres. Hvis der kunne skabes rigdom ved offentligt overforbrug, så ville alle lande i verden være rige, for alle kan finde ud af bruge mange penge.

Danmarks vej ud af vækstkrisen er den stik modsatte: Større mådehold med udgifterne i den offentlige sektor, så der bliver råd til at lette skatten for borgere og virksomheder. På den måde motiveres danskerne til at yde en ekstra indsats og virksomhederne får større lyst til at investere i produktion i Danmark frem for i udlandet.

Man bliver - i modsætning til hvad Margrethe Vestager tror - ikke rig ved at bruge flere penge. Man bliver rig ved at tjene flere penge.