Julehjælpschef: Jo, Ekstra Bladets kampagne gør jo nok, at vi får flere ansøgninger

Antallet af ansøgere om julehjælp hos ASF Dansk Folkehjælp er fordoblet siden sidste år, siger organisationens generalsekretær, Klaus Nørlem, i dag...

Ole Birk Olesen,

02/12/2009

Antallet af ansøgere om julehjælp hos ASF Dansk Folkehjælp er fordoblet siden sidste år, siger organisationens generalsekretær, Klaus Nørlem, i dag til Ekstra Bladet. Det er et udtryk for stigende fattigdom i Danmark, tilføjer han.

Men hvilken betydning har det mon, at man via en kampagne i netop Ekstra Bladet - ikke alene i år, men også sidste år - gør så kraftigt opmærksom på, at der uddeles gratis julegodter hos Dansk Folkehjælp?

"Ekstra Bladets kampagne begyndte for alvor i søndags, og nu vil avisen så hver dag frem til den 15. december fortælle helt almindelige menneskers egne historier om, hvordan det er at leve i fattigdom," siger Klaus Nørlem til 180Grader.dk og fortsætter: "Familierne skal træde frem og f.eks. sige, 'jeg er enlig mor og mit rådighedsbeløb er på 2.500 kroner om måneden, og det er rigtigt svært at få pengene til at slå til'."

Til Ekstra Bladet siger du, at I får dobbelt så mange ansøgninger om julehjælp i år, og at det er "alarmerende tal, som viser, at fattigdom i Danmark er et stigende problem". Kan det ikke også være selve kampagnen og den opmærksomhed på at få julehjælp, som kampagnen skaber, som får flere til at søge?
"Det er helt sikkert også en faktor bag, at flere søger hos os. Men vi er også nødt til at være realistiske, for Dansk Folkehjælp har andre beslægtede aktiviteter, som slet ikke får den opmærksomhed i medierne, og de søges også i højere grad. Alene vores ferieaktivitet, hvor vi tilbyder enlige forsørgere på kontanthjælp og deres børn et gratis ferieophold, oplever en stigning i ansøgertallet på 25 procent."

Hvor lang tid har det tilbud eksisteret?

"I tre-fire år."

Kan stigningen ikke lige så godt skyldes, at rygtet om, at man kan få et gratis ferieophold hos jer, efterhånden spredes?

"Jo, det tror jeg også. Når der kommer viden om de her ting, så vil det også få antallet af henvendelser til at stige. Men samtidig må vi også sige, at der altså er rapporter, som dokumenterer, at fattigdommen i Danmark er stigende, og at der er nogen, som bliver endnu mere fattige."

De rapporter viser, at der er flere mennesker, som sammenlignet med andre ikke har haft så stor en indtægtsfremgang. Der er vel ikke rapporter, som viser, at der er mange, som har oplevet, at deres indtægt er blevet mindre, vel?

"De rapporter, vi har, er fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Socialforskningsinstituttet, og de er fra den tid, hvor der var fremgang i økonomien. Men det vi ser nu er jo, at arbejdsløsheden er stigende. Det kan vi også se på de henvendelser, vi får fra familier, som er ramt af finanskrisen og har mistet deres arbejde, eller som har mistet retten til dagpenge og ryger på kontanthjælp. Jeg har lige snakket med to mødre uafhængigt af hinanden - den ene fra Glumsø, den anden fra Ølgod. Den ene havde et rådighedsbeløb, når alle regninger var betalt, på 2.200 kr., den anden havde 2.300 kr. Og det er efter min bedste overbevisning udtryk for fattigdom."

Det kommer vel an på, hvilke udgifter man trækker fra sin indtægt, før man når til rådighedsbeløbet? Har man en dyr bolig eller en stor gæld, som man har stiftet for at anskaffe sig luksusgoder, så er det vel ikke udtryk for fattigdom?

"Jeg tror ikke, at de, som har de rådighedsbeløb, har råd til at sidde i boliger, der koster 10.000 kr. i husleje om måneden."

Det er da velkendt, at folk ofte sidder med en ret høj husleje, når de har de små rådighedsbeløb, ikke?

"Ja, det er rigtigt, men Glumsø og Ølgod er ikke ligefrem hovedstaden."

Ved du noget konkret om, hvilken husleje de to mødre betaler, og hvilken gæld de har opbygget ved køb af fladskærms-tv og lignende?

"Det ved jeg ikke. Jeg kender ikke deres konkre omkostninger, men det rådighedsbeløb, de har, fortæller, hvad de har tilbage, når alle de faste ydelser er betalt."

Når du går ud og siger, at flere henvendelser til jer er udtryk for flere fattige, har du så ret beset de nødvendige informationer til at konkludere det? Det kan jo være udtryk for, at Ekstra Bladets kampagne gør folk opmærksomme på jer, eller at rygtet om jer på anden måde spredes hos mulige ansøgere. Er I ikke nogen gange lidt for hurtige til at sige, at fattigdommen er stigende?

"Nej, for man skal jo også lige huske, at familierne faktisk skal udfylde et ansøgningsskema, og de skal have dokumentation fra socialforvaltningen på, at de faktisk modtager overførselsindkomst. Det er nåleøjet for at komme i betragtning. Og når vi så samtidig ved, at flere er kommet på kontanthjælp i det seneste år, så er jeg ikke i tvivl," siger Klaus Nørlem til 180Grader.dk.

Kilde: