Hvad med et nationalt EU kompromis i 2013?

Det er på høje tide, at de partier der går ind for det europæiske fællesskab, arbejder på et nationalt EU kompromis

Niklas R. Milthers,

28/12/2012

Det er på høje tide, at de partier der går ind for det europæiske fællesskab, arbejder på et nationalt EU kompromis. Helle Thorning Schmidt har i begyndelsen af formandskabet understreget over for Europaparlamentet, at hun er europæer af hjerte, hvorfor det virker mistænksomt, at hun under de hjemlige himmelstrøg, ikke gør det store ud af hendes europæiske identitet. Som borger er vi berettiget til at vide, hvad hun mener med det.

Det er en formodning, at det er statsministerens opgave at starte arbejdet på et nationalt EU kompromis, og dermed samle de partier der er pro EU. Det er nødvendigt at det sker hurtigst muligt, da vi ikke har råd til at vente. I de 26 andre EU lande diskuterer de EU´s fremtid, da samarbejdet er ved at tage et stort skridt videre i en dybere politisk og økonomisk integration.

Der er ikke længe til at Statsministeren skal, tradition tro, holde nytårstale. Der vil det være ganske belejligt, hvis hun bruger lidt af talen til at fremsætte hendes EU visioner og lægger op til, at der skal udarbejdes et nationalt EU kompromis i 2013. Politikerne på Christiansborg skylder at fortælle os, i hvilket retning de ønsker, at EU samarbejdet skal gå.

I VU ved vi godt, at man ikke opnår indflydelse ved at vente til at andre har forhandlet et udkast færdigt. Det medfører, at man ikke kan rykke på mange kommaer ved et endeligt udkast. Derfor er det statsministerens ansvar at finde ud af, hvad Folketinget ønsker i de kommende EU forhandlinger. En ny EU traktat kommer, om man vil det eller ej. Processen er i gang i EU.

 I VU ser vi gerne, at vi får et mere liberalt EU, hvor der bliver lagt vægt på det grundlæggende i samarbejdet – Frihandelen. Det Indre marked er langt fra en færdig konstruktion, hvorfor der stadig ligger et stort vækstpotentiale i det, hvilket vil gavne samtlige medlemslande i EU. Ud over det, er forhåbningen, at det kan lægge yderlig pres på de nødvendige strukturelle reformer, hvor det ikke kun er Danmark der er bagud med at indføre dem.

Opfordringen fra undertegnede til statsministeren er, at hun bruger det nye år på at arbejde på et dansk EU kompromis. Hvis hun ikke gør det, står hun ansvarlig for at Danmark mister mere indflydelse, hvilket vil resultere i, at det vil blive langt sværere at udøve dansk indflydelse på den EU politiske dagsorden.  

Kilde: