Hvad har vi lært af historien?

Den 9 april vil altid være en dag vi mindes i Danmark

Ikke angivet Ikke angivet,

09/04/2015

Den 9 april vil altid være en dag vi mindes i Danmark. Vores dengang svækkede Forsvar kunne intet stille op, og besættelsesmagten tog derfor vores land på ganske få timer.

Det kan spekuleres om et stærkere Forsvar ville have gjort en forskel. Visse kilder peger på at et stærkere Forsvar ville havde fået Nazi Tyskland til at holde igen med besættelsen, da de nøje havde kalkuleret med, hvor mange tropper de kunne sætte ind forskellige steder i Europa. Andre kilder peger på at vi ville være blevet besat under alle omstændigheder. Men de svar får vi aldrig, da vi som bekendt ikke kan ændre historiens gang.

En ting er sikkert. Vi gjorde absolut intet for at gøre det svært for udefra kommnde, ved at konstant nedruste vores Forsvar.  Efter 1 verdenskrig, hvor der var en relativt lang periode uden konflikter i Europa, blev Forsvaret voldsomt reduceret i 30'erne. Men så kom Anden Verdenskrig. Hvad lærte vi så af den fejl det var at nedruste så voldsomt?

Efter den kolde krigs ophør har der været en lang periode, uden konflikter i Europa. De mange konflikter på Balkan truede næppe Danmarks grænser. Det er der intet der har gjort siden murens fald. Kan der ske nye konflikter i Europa? Det viser historien, og den efterhånden lange konflikt i Ukraine viser at tingene ikke er så sikre som vi har antaget.

Hvad har vi så gjort forskelligt fra perioden efter 1 Verdenskrig, og perioden efter den kolde krigs ophør? Absolut ingenting. Vores Forsvar er systematisk blevet beskåret til en størrelse der ikke kan kæmpe selvstændigt. Vi har intet artilleri, intet luftværn, et søværn der kan stille halv besætning til sine nye fregatter. Vores engang imponerende kamvognsstyrke er blevet reduceret til 28 stk. Køretøjer, materiel er og personale er nedslidt efter mere end 20 års aktiv udenrigsolitik, hvor Forsvaret har været udsendt i større antal på Balkan, Irak og Afghanistan. Hertil kommer de mange mindre missioner der har været sideløbende.

Danmarks grænser er nok ikke direkte truet, men med NATOs udvidelse i de Baltiske lande, bliver vi måske på et tidspunkt aktiveret af musketerparagraffen der. Selvom situationen i Ukraine ikke udvikler sig yderligere, kan Forsvaret ikke aktiveres internationalt i samme grad som tidligere. Vi kan stille ca. 1000 mand i 1½ år, og derefter er Hærens stående styrker drænet.

Hvis Danmark skal kunne forsvare sig selv, og andre der ikke selv kan, bliver vi nødt til at prioritere anderledes, og tildele Forsvaret tilstrækkelige midler til de mange opgaver det bliver pålagt. Fortsætter den kedeige udvikling, knækker vores væbnede styrker helt, og vi vil stå tilbage med noget der minder om en milits.

Kilde: