HK: Arbejdsløshed skyldes "ikke-vestlig oprindelse"

HK tager livet af en myte: "Unge nydanskere, der er født og opvokset i Danmark, har lige så høj ledighed som deres forældre   Det er velkendt, at ...

Nicolai Sennels,

15/12/2010

HK tager livet af en myte:

"Unge nydanskere, der er født og opvokset i Danmark, har lige så høj ledighed som deres forældre

 

Det er velkendt, at indvandrere klarer sig dårligere på arbejdsmarkedet end danskerne. Det er ikke overraskende, da indvandrerne, der er kommet til Danmark, ikke kender samfundet, har en udenlandsk uddannelse eller manglende uddannelse og et andet modersmål.

På den baggrund vil det være rimeligt at forvente, at indvandrernes børn ville få en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet end deres forældre. Da de gennem deres opvækst i Danmark får en dansk uddannelse, danske sprogkundskaber og kendskab til det danske samfund.

Sådan er det imidlertid ikke. I en undersøgelse foretaget af HK/Danmark af ledigheden blandt alle a-kassemedlemmer i perioden fra 2001-2009 viser det sig, at efterkommerne ikke er bedre integreret på arbejdsmarkedet end deres forældre.

I Danmark forklares indvandreres merledighed i forhold til den oprindelige befolkning med den enkeltes problemer med uddannelse[1] og sprogniveau. Men HK’s undersøgelse udfordrer denne forklaring.

-          På trods af opvækst og uddannelse i Danmark er efterkommernes ledighed lige så høj som indvandrernes.

-          Efterkommernes ledighed er markant højere end danskernes. I hele perioden fra 2001-2009 og på intet tidspunkt er efterkommernes ledighed begyndt at minde om danskernes.

-          Det ser ud til, at ledigheden bestemmes af den ikke-vestlige oprindelse. Opvækst i Danmark, uddannelse og dansk sprog har tilsyneladende mindre betydning.


[1] Ingen uddannelse, medbragte uddannelser, der er svære at sammenligne, eller uddannelser taget i Danmark efter indvandring."

Kilde: HK/Danmark

Kilde: