Højt spil af LA om topskatten

Det er faktisk ret sensationelt, at det er lykkedes for Liberal Alliance at presse Venstre til at skrive et mål om topskattelettelser ind i et rege...

Torben Mark Pedersen,

27/06/2015

Det er faktisk ret sensationelt, at det er lykkedes for Liberal Alliance at presse Venstre til at skrive et mål om topskattelettelser ind i et regeringsgrundlag. Det er supergodt gået.

Det lykkedes aldrig for Konservative i regering i 10 år at få Venstre med på at sænke topskattesatsen (men mellemskatten blev afskaffet, hvilket også sænkede de højeste marginalskatter), og heller ikke 3½ år i opposition og adskillige officielle rapporter om, at det er gratis at lempe topskatten, formåede at få Venstre til at gå ind for at lette topskatten.

Det er derfor, det er så sensationelt, at det er lykkedes for LA at få Venstre med, for uden Venstre er der selvfølgelig ingen jordisk chance for at få sænket topskatten. Derfor er det en vigtig politisk sejr, selv om det ikke er tilstrækkeligt.

Vil DF gå med til at sænke topskatten?

Spørgsmålet er, om det vil lykkes at få DF med på at sænke topskatten, for hvad kan de andre partier i blå blok give DF som "betaling", som de i virkeligheden ikke selv ville ønske at gennemføre, såfremt V+K+LA havde flertal alene?

Det vil eksempelvis være nødvendigt at gennemføre asylstramninger, såfremt der overhovedet skal opstå et råderum til skattelettelser, og LA gik til valg på en strammere udlændingepolitik, så det bliver svært at bruge det som et kort i forhandlingerne uden at især alle i LA's bagland får indtryk af, at LA løber fra sin egen politik.

Omvendt kan DF tillade sig at være afventende i udlændingepolitikken, og hvis de andre partier i blå blok ikke vil gennemføre de nødvendige stramninger, så vil DF vinde fremgang på nye historier om asyltiltrømning, kriminalitet blandt asylansøgere, voldtægter og IS-krigere, der smules ind i Danmark under dække af asyl. Det kan de andre partier i blå blok næppe bære i længden, hvorimod DF ville kunne tordne mod Venstreregeringen og støttepartierne om, at de er de skyldige, samtidig med at DF kan stemme offentlige udgiftsstigninger igennem med socialdemokraterne og de Radikale, om det skal være.

Jeg har svært ved at se, hvad V+K+LA for alvor kan tilbyde DF for at stemmer for topskattelettelser, medmindre DF af sig selv mener, det er i deres interesse at indgå nogle store aftaler med de andre partier i blå blok.

Tør LA vælte Løkke?

Jeg bifalder fuldt ud, at LA står fast på kravet om lempelser i topskatten (eller bilafgifterne eller selskabsskatten). Spørgsmålet er bare, om LA vil turde vælte Løkke?

Der er en lille hård kerne af liberale vælgere, der aldrig vil stemme på noget andet parti end LA, men bl.a. med tanke på fremgangen på fire mandater må det også være klart, at der er en del, der stemmer på LA, der næste gang vil stemme på V, K eller DF, såfremt LA vælter en blå regering. Hvis jeg sad i Folketinget for LA på et af de yderste 5-6 mandater, ville jeg ikke føle mig særlig sikker på en langvarig folketingskarriere, såfremt LA vælter en blå regering, der fører til et regeringsskifte.

Jeg tvivler derfor på, at LA tør vælte Løkke-regeringen, og det vil både Løkke og DF selvfølgelig kunne udnytte.

Vil Løkke lade sig vælte af LA? Eller af DF?

Jeg kan se på Facebook, at fremtrædende LA'ere spekulerer på, om DF vil turde vælte en blå regering, men mon det overhovedet bliver aktuelt?

Hvis Lars Løkke kommer i en situation, hvor han skal vælge mellem at blive væltet af DF eller af LA, fordi der ikke kan skaffes flertal bag en finanslov, hvilken side vil han mon så vælge?

At blive væltet af det største parti i blå blok, der har mulighed for at gå til venstre i folketingssalen med deres økonomiske politik? Og hvis utilfredse vælgere kan risikere at gå til S, så det blå flertal forsvinder?

At blive væltet af et lille parti, der ikke har andre muligheder end at støtte en blå regering, og hvis utilfredse vælgere kun kan gå til V, K eller DF?

Jeg tror desværre, at Løkke vil foretrække at blive væltet af LA frem for af DF, og det stiller LA i en dårlig forhandlingssituation.

Kilde: