Gruhistorien er begyndt og alvorlige spørgsmål tårner sig op.

Jeg har modtaget følgende på min facebook af Morten Messerschmidt: ”Mange er nok snart trætte af at høre om DONG

Ursula Overgaard,

30/01/2014

Jeg har modtaget følgende på min facebook af Morten Messerschmidt:

”Mange er nok snart trætte af at høre om DONG. Men selvom sagen har været vendt og drejet i uger, er de mest alvorlige spørgsmål endnu ikke stillet. For eksempel har ingen rigtigt interesseret sig for den tilbagekøbsgaranti, som staten har stillet. Det er en skam. For hvis Goldman Sachs i 2018 ikke kan sælge sine aktier til en højere kurs end de købte til, har staten forpligtet sig til at købe dem til salgskursen. Det er, hvad man kalder en statsgaranti. Men ydermere: Den statsgaranterede tilbagekøbskurs (omtalt i medierne som put option I) indeholder også en årlig forretning – med tilbagevirkende kraft! 60 pct. af de 11 mia. kr. forrentes til en fastsat rente på minimum 2,25 pct. Finansielt set svarer dette til, at staten udsteder en fordring, som forrentes til en højere rente end staten selv kunne optage et lån til. Eller for at sige det ligeud: Man sender penge direkte til Goldman Sachs og påfører staten en unødvendig renteudgift. Flere har spurgt efter motivet. Hvorfor foretager staten en sådan investering? Der kan kun være et svar: For at undgå en direkte låneoptagelse, der vil belaste statsregnskabet offentlige gæld. Den slags ser nemlig – særligt i Bruxelles – skidt ud. Men ved at gennemføre transaktionen "off balance", bogføres den ikke som en forpligtigelse, og dermed skjuler man den for statistikken. Et velkendt – men for skatteyderne dyrt – trick. Det sjove er i øvrigt, at den danske regering m.fl. har kritiseret flere sydeuropæiske lande for ”off balance” poster. Men som Krag engang sagde, man har et standpunkt… Staten Danmark garanterer altså investorerne, at de for 60 pct. af investeringen – mindst – får pengene tilbage plus en forrentning. Men det er kun skridt et. For en sådan statsgaranti kan belånes; formentlig næsten med 100 pct., idet risikoen på staten Danmark er (næsten) lig nul. Og belåningen vil kunne ske til en tilsvarende lav rente, fordi renten som staten Danmark låntager til er 0,5 pct. Bjarne Corydon har hårdnakket nægtet at give offentlig indsigt i handlen om DONG - alle danskeres ejendom. Vi kan af samme grund ikke få indsigt i Goldman Sachs’ fonde – måske de laver lånefinansierede handler. Det kan være, at 60 pct. af kapitalen er lånt og fondene tager måske ikke en klink op af lommen for at købe den del. Dermed er den berømte put option blevet til en helt gratis (syntetisk) call option på 60 pct. aktiekøbet. Keine Hexerei – nur Behändichkeit: Investorerne har en mulighed for at låne en del af de 11 mia. De får omkostningerne betalt og kan levere aktierne gratis tilbage. Går aktiekursen ned, scorer Goldman Sachs en fin rente langt over, hvad markedet tilsiger. Går de op, indkasserer de kursgevinsten (på Cayman Islands). Uanset hvad, så er det risikofrit. Lige præcis sådan ser en call option ud.

Og præcis derfor har Goldman Sachs kunnet levere ”det bedste bud”, som Finansministeren siger. Konstruktionen giver en uendelig gevinstmulighed til Goldman Sachs. Men Goldman Sachs kan allerede nu vælge at score en gigantgevinst. Det sker ved, at Goldman Sach finder et tilsvarende børsnoteret selskab og sælger en call option på dette selskabs aktier, hvor optionen har en løbetid frem til aftalens udløb. En sådan option vil indbringe et betragteligt beløb – det kan være op til flere milliarder kr. – penge som Folketinget forærer Goldman Sachs.

MEN GRUHISTORIEN SLUTTER SLET IKKE HER. Lige nu mærker hele verdens finansmarkeder, at nervøsiteten stiger. Det er en risiko, at aktiemarkedet er faldet om 4 år, hvilket også betyder, at DONG er faldet i værdi. Dermed bliver aktierne formentlig leveret tilbage. Det betyder, at staten skal finde 11 mia. plus renterne, altså i alt 11,5 mia. kr. i 2018 for betaling af tilbagekøbet. Men omkring den del af aktiehandlen på de 40 % af investeringen kan staten / befolkningen rigtigt komme i klemme. Her bliver aftalen med Goldman Sachs mildest talt ulden. Disse aktierne skal købes tilbage til ”en fair value”, hedder det. Men hvis man nu ikke kan blive enige om prisen på den del af aktierne, skal mindretalsaktionæren så blive der for altid? Og kan Goldman Sachs med 40 % af de købte aktier (under 10 % af den samlede aktiekapital) fastholde de blokerende rettigheder, som de har nu? Ingen kan forudse aktiemarkedet. Men alt andet lige, vil Goldman Sachs kræve ændringer af DONGs virksomhed for at sikre et stort afkast.

Følgende udtalelse fra en af investorerne i Goldman Sachs fondene er sigende: ”One of GIP's investors, the Oregon Investment Council, said in September 2011 that Global Infrastructure Partners II was targeting gross returns of 15 to 20 percent and had a target of $5 billion. But GIP has since raised its fundraising target based on investor demand, with media reports suggesting the fund could now top $8 billion”.

Med andre ord: Det er helt andre afkastforventninger og metoder, som nu kommer i spil, og det kan kun ske gennem besparelser i DONG eller prisforhøjelser overfor de danske skatteydere. På sin egen hjemmeside præsenterer Goldman Sachs deres eget arbejde således: ”Responsiveness and Creativity. With our diverse arsenal of financial products, we craft the optimal financing solution to deliver the greatest value to all parties. Our dedicated team of investment professionals can utilize a combination of growth equity, loans, bonds, project finance, derivatives, leases, private or public capital, to deliver thoughtful and creative solutions”. (min fremhævning). Firmaet reklamerer direkte med ”kreative finansielle løsninger”, og det er altså dem, som staten nu samarbejder med! Det beviser også, at man som modpart (i forhandlingen om aktiekursen) har at gøre med nogle af de mest smarte hjerner indenfor finansielle løsninger. Man må have stor tillid til sig selv i Finansministeriet! Kan de ligeså godt som ulvene på Wall Street gennemskue den slags finansielle konstruktioner? Jeg håber det. Meen…? Værst er det dog, at de politikere, som har straffet bankerne for at lave uigennemskuelige finansielle transaktioner, altså nu selv benytter sig af det samme…”

”Det bedste bud”, ”en uendelig gevinstmulighed til Goldman Sachs” - Keine Hexerei – nur Behändichkeit.....” Gud hjælpe Mor Danmark!

Læs også: USA vil tvinge Goldman Sachs ud af energisektoren - Politiken.dk http://politiken.dk/oekonomi/ECE2195789/usa-vil-tvinge-goldman-sachs-ud-af-energisektoren/

timer siden ... USA vil gøre det ulovligt for banker - som Goldman Sachs - at eje energiaktiver. ... Flere selskaber i skattely kan investere i Dong-aktier, når koncernen ...

Kilde: