Grønland, der rummer store mineralrigdomme, er blevet legeplads for kinesere, australiere og canadiere. 39 mineralefterforskningsselskaber - to af dem er danske selskaber – leder efter råstoffer i Grønland, som siges at rumme guld, sølv, diamanter, kul, olie, zink, kobber, wolfram, molybdæn, uran, thorium, sjældne jordarter m.m.
Selskaberne er allerede ved at åbne miner i Grønland; men opererer via skuffeselskaber i skattely. Mineselskabet London Minings grønlandske datterselskab ejes nu af to skuffeselskaber i skattelyet Jersey. London Mining er ved at åbne en jernmine tæt på Nuuk og investerer 14 milliarder kroner sammen med en kinesisk statsbank.
Viser det sig, at et stort grønlandsk mineralfund er rentabelt at udnytte, kommer de udenlandske mineselskaber, banker, store pensionskasser og store fonde formentlig på banen. - Kinesiske og sydkoreanske investorer, vestlige multinationale mineselskaber som BHP Billiton, Clencore, Anglo American og Rio Tinto, Vedanta. banker og industriselskaber viser interesse på flere grønlandske projekter. Nogle af disse står sandsynligvis klar til investere i miner i Grønland og rykker ind med milliarder af dollar, når tiden er moden. - Også Danmarks største pengetank, pensionskassen ATP, er interesseret, men må ifølge nuværende lovgivning ikke drive mineselskaber.
Ved gennemførelse projekter til over 5 milliarder kroner skal der kunne ansættes udenlandsk arbejdskraft efter udenlandsk overenskomst. Vedr. det gigantiske jernprojekt i bunden af Nuuk-fjorden, tales der om beskæftigelse af tusinder af kinesiske arbejdere.
Det britiske mineselskab London Minings kinesiske storentreprenører og USAs aluminiumsgigant Alcoa planlægger investeringer for 40 milliarder kroner i en jernmine og en aluminiumsproduktion.
Der er en lang række udfordringer skal løses bl.a. med henblik på, hvordan Grønland får gavn af råstofferne.