Øget arbejdsudbud skal redde væksten

Slettet Bruger,

16/05/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og CEPOS mener, at der skal gøres en indsats for at få en større del af de én million danskere, der i dag befinder sig på overførselsindkomst uden for arbejdsstyrken, tilbage på arbejdsmarkedet.

Udmeldingerne kommer efter, at Dansk Industri i dag har offentliggjort en prognose, der viser, at væksten i Danmark vil falde til 1,5 procent i indeværende år og 1,6 procent i 2008 mod 3,5 procent i 2006. Ifølge cheføkonom i Danske Industri, Klaus Rasmussen, er medicinen, at de, der allerede går på arbejde, skal arbejde mere.

Men det er ikke nødvendigvis hele løsningen, påpeger både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

"Det, der er vigtigt her, er integrationspolitikken. Der er en række indvandrere og efterkommere af indvandrere, som har en ringe tilknytning til arbejdsmarkedet, desuden skal de ældre blive længere på arbejdsmarkedet," siger direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, til 180Grader.dk, men han peger også på aktivering som et vigtigt element i bestræbelserne at holde væksten oppe.

Også cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen, mener, at man skal øge arbejdsudbuddet ved at få flere uden for arbejdsstyrken i arbejde.

"DI's prognose om halvering af den økonomiske vækst i de kommende par år er et klart tegn på, at politikerne skal have reformhandskerne på. Når væksten ser ud til at blive lav, skyldes det især mangel på arbejdskraft. Og derfor må politikerne gennemføre reformer, der flytter nogen af de én million overførselsmodtagere fra overførselsindkomst til beskæftigelse. Desuden bør fredningen af efterlønsordningen ophæves. Det er ikke hensigtsmæssigt at betale dygtige seniorer for at holde sig væk fra arbejdsmarkedet, når der er mangel på arbejdskraft" siger han til 180Grader.dk

Men Lundby Hansen mener, at det er vigtigt at gå skridtet videre og sænke skatten på arbejde.

"Her er det oplagt at sænke den øverste marginalskat på 63 pct., som reducerer tilskyndelsen til at arbejde ekstra. Det skal ses i sammenhæng med, at danske beskæftigede har den 7. korteste arbejdstid i OECD. Herudover bør politikerne reducere dagpengeperioden fra 4 til 1 år," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Kilde: