"Hold op med at tale usandt om klimaudviklingen!"
Der er næppe nogen, der anfægter professor og direktør Lennart Bengtssons kompetence inden for klimaviden og -forskning. Til gengæld er den svenske klimaekspert vred og skuffet over, at der bliver spredt så mange usandheder og løgne om klimaet og især fremtidens klima, at det er ved helt at ødelægge klimadebatten.
Aktivister og politikere har overtaget klimadebatten, og siden de har gjort det, har man ikke forsøgt at begribe udviklingen ordentligt. Men man er nødt til at holde op med hele tiden at bruge klimamodeller og så i stedet se på observationer af, hvad der faktisk er sket,« siger han.
Lennart Bengtsson peger på, at fakta viser, at opvarmningen er gået i stå, og at det ikke er blevet varmere på kloden de seneste 15 år. Opvarmningen af kloden kommer helt sikkert igen, mener han, men takten det bliver varmere med, er det store spørgsmål. Hvis vi får en fordobling af CO2 i atmosfæren, kan temperaturstigningen måske blive på mellem en og halvanden grad i forhold til temperaturen før industrialiseringen, vurderer Lennart Bengtsson.
Professor Ole Humlum fra Oslo Universitet er én af de få klimaforskere, der har turdet at tale imod den politiske korrekthed på klimaområdet.
»Derfor har jeg følt mig sat uden for det pæne selskab. Men nu tror jeg, at alle begynder at indrømme, at klimamodellerne forudsiger en alt for stor temperaturstigning. Da jeg i 2008 gik ud og sagde, at forudsigelserne ikke ville holde stik, skabte det et ramaskrig. Det er lidt morsomt, at det nu viser sig at være rigtigt,« siger Ole Humlum.
Professor Ola Johannessen, der i årevis har stået i spidsen for det anerkendte Nansen Senteret i Bergen, er én af de forskere i verden, der ved mest om udviklingen i havisen i Arktis. Han er enig i, at klimadebatten er præget af katastrofeudsagn, der intet har med virkeligheden at gøre:
»Da isen i Arktis i 2007 første gang viste et markant minimum, var forklaringen, at der var kommet en varm vind ind i Arktis fra Beringstrædet. Det var en helt naturlig hændelse, der intet havde med CO2 at gøre. Da vi sidste år igen så et kraftigt minimum i udbredelsen af sommerisen, var der en kraftig storm i august – hvor bølger og storm brækkede isen op. Det kan være en mulig, naturlig forklaring på, at udbredelse af havis ramte et nyt minimum. Vi ved det endnu ikke,« konstaterer Ola Johannessen.
Dommedagsprofeterne får tørt på - endda fra 'egne' rækker'.