Forfatter: Viljen gjorde dem rige

Hvordan bliver man rig? Og hvorfor bliver nogle mennesker rige, mens andre ikke gør? Hvis man kunne sætte svaret på de spørgsmål på formel, så kunn...

Ole Birk Olesen,

13/11/2009

Hvordan bliver man rig? Og hvorfor bliver nogle mennesker rige, mens andre ikke gør? Hvis man kunne sætte svaret på de spørgsmål på formel, så kunne man måske ... blive rig.

Kim Fournais og Lars Seier Christensen, de to stiftere af succesvirksomheden Saxo Bank, der på rekordtid er blevet cirka ni milliarder kroner værd, er allerede rige. Hvordan det skete, fortæller journalist Hanne Sindbæk om i sin nyudkomne bog, "Tyren, bjørnen og banken". Hvorfor netop de to blev rige overlades læseren til at spekulere over på egen hånd. Men Hanne Sindbæk er selv ikke i tvivl.

"Det er fordi, de har villet det rigtigt, rigtigt meget. Min bog har undertitlen 'To mænd og en fælles drøm om milliarder', og det er ingen tilfældighed. De har virkelig villet tjene mange penge, og de har først og fremmest gjort det ved at arbejde og arbejde og arbejde og have deres fælles projekt i hovedet 24 timer i døgnet," siger Hanne Sindbæk til 180Grader.dk.

Hvor kommer den vilje fra hos de to?
"Jeg tror, at de har en helt ualmindelig frihedstrang til fælles. De vil være uafhængige. Jeg skriver om deres barndom, fordi jeg tror, at der der bliver grundlagt en følelse hos dem af, at det er helt utroligt vigtigt ikke at være afhængige af nogen. De har en dyb frihedstrang, og kan man være fri uden at have penge? De to kunne i hvert fald ikke. For dem hang det sammen, og de opfattede pengene som en vej til frihed og uafhængighed."

Det giver vel også tryghed at have mange penge?
"Det giver selvfølgelig tryghed, at man selv kan bestemme over sit liv, men Kim og Lars er bestemt ikke tryghedssøgende. Tværtimod, vil jeg sige. Når man vil lave sådan en forretning, så skal man godt nok være villig til at slås. Kim Fournais taler ofte om sin 'comfort zone', og den er stor for hans vedkommende - der skal meget til for at ryste ham. Og det gælder også for Lars. Så tryghed spiller ingen stor rolle for dem, og i hvert fald har de igennem deres liv følt, at ingen andre skulle sørge for dem. Det siger jeg på godt og ondt."

Hvis viljen er så afgørende, vil det så også sige, at alle der er nogenlunde godt begavede, og som ikke er decideret uheldige, kan nå meget langt i forhold til at blive rige og økonomisk uafhængige?
"Hvis man virkelig fokuserer på at tjene mange penge og er villig til at ofre en hel masse, så ... Nej, jeg vil ikke sige, at alle kan, for man skal også have en rigtig god idé. Omvendt er der også mange gode idéer, som ikke bliver ført ud i livet, fordi der mangler det sidste engagement. Der er selvølgelig også held involveret, men pointen er, at man skal stille sig derude for at kunne fange det held, og man skal kunne se mulighederne, når de byder sig. Man skal kunne se de muligheder, der opstår og have modet til at udnytte dem."

Er det dit indtryk, at Kim Fournais og Lars Seier Christensen er lykkelige for den måde, deres liv har udviklet sig - eller måske bare tilfredse?
"Ja, det er mit fuldstændig klare indtryk, at de er meget glade for deres liv og meget glade for det, de har nået. Det er de virkelig. Men de er ikke færdige endnu, de vil gerne videre. Jeg tror, at hver gang de har oplevet en nedtur eller fiasko, så har det øget deres kampgejst, men de har det også sådan, at hver gang de har kunnet fejre en succes, så har det forøget deres smag for det. Derfor er de ikke færdige," siger Hanne Sindbæk.

Klik her for at læse de to første kapitler fra "Tyren, bjørnen og banken"

Kilde: