Fedtafgift og bundskat – en komedie i tre akter med V og K i hovedrollerne

Historien om fedtafgiften, der nu afskaffes med finansloven for 2013 finansieret med en forhøjelse af bundskatten, er en komisk fortælling i tre a...

Torben Mark Pedersen,

10/11/2012

Historien om fedtafgiften, der nu afskaffes med finansloven for 2013 finansieret med en forhøjelse af bundskatten, er en komisk fortælling i tre akter, der især udstiller Venstres og Konservatives komiske talent

1. akt: Fedtafgiften indføres og bundskatten sænkes

Blandt de mange elementer i skattereformen fra 2009, der var en del af Forårspakke 2.0, og som blev indgået mellem VK-regeringen og DF, var:

  • En nedsættelse af bundskatten gældende fra 2010 med 1,5 procentpoint.
  • Indførelsen af en afgift på mættet fedt, der udmøntes i en særskilt lov i 2011.

Som en del af Forårspakke 2.0 vedtog regeringen den 17. marts 2011 en ny afgift på mættet fedt i visse fødevarer, der træder i kraft den 1. oktober 2011. Afgiften var på 16 kr. per kg mættet fedt.

De nuværende regeringspartier stemte for, kun Liberal Alliance og Enhedslisten stemte imod fedtafgiften.

Selv om der ikke var noget direkte link, så kan man betragte indførelsen af fedtafgiften som et finansieringselement, der medgik til at finansiere nedsættelsen af bundskatten.

2. akt:  V og K går med til at forhøje fedtafgiften med 2012 skattereformen

S-SF-R-regeringen forhøjede fedtafgifterne med 2012-skattereformen, vedtaget så sent som den 13. september 2012. Skattereformen blev støttet af Venstre og Konservative. LA og DF er ikke med i skattereformen

3. akt:  Fedtafgiften afskaffes og bundskatten forhøjes

Med finansloven for 2013, som regeringen indgår med Enhedslisten, bliver sukker- og fedtafgiften afskaffet, og det finansieres ved at hæve bundskatten med 0,19 procentpoint.

Venstre og Konservative indførte fedtafgiften, og de stemte for dens forhøjelse, og når regeringen afskaffer den igen, så kritiserer de regeringen for at finansiere det med en forhøjelse af bundskatten, selv om indførelsen af fedtafgiften netop var et af de elementer, som V og K selv brugte til at finansiere nedsættelsen af bundskatten med 2009 skattereformen.

Kilde: