EU-kommissærens agent: Betal os 60 mill €, så ændrer vi loven for jer!

EU korruptions-skandalen:  - Betal os 10 mill € på bordet nu, og 50 mill €, når vi har ændret loven

Klaus K,

21/10/2012

EU korruptions-skandalen:  - Betal os 10 mill € på bordet nu, og 50 mill €, når vi har ændret loven.

Sådan lød det bestikkelsestilbud, som det svenske snus-selskab Swedish Match blev stillet overfor af EU-kommissær John Dalli's agent, hvis selskabet ville have chance for at få afskaffet EU's forbud mod snus, skriver den svenske avis Aftonbladet.

Oplysningerne er verificerede. Korruptionsforsøget førte 16. oktober til EU-kommissær John Dalli's fyring fra EU-kommissionen, som tidligere beskrevet på 180grader.

Ifølge bestikkelsestilbuddet skulle Swedish Match betale 10 mill € i forskud (75 mill kr). De resterende 50 mill € (375 mill kr) skulle forfalde, når det kommende EU-tobaksdirektiv var faldet på plads uden forbud mod snus. Pris ialt: 60 mill € (450 mill kroner).

"Jeg kan bekræfte, at de tal svarer til niveauerne i det tilbud, vi modtog," siger Patrik Hildingsson, informationschef i Swedish Match. "Men beløbet har ikke spillet nogen rolle for os." 

"Det vigtigste for os i den situation er at handle helt klart, når der er mistanke om, at lovgivningen er til salg. Her har vi en klar linje: Absolut nultolerance," siger han.

"Det ville være politisk selvmord at hæve forbud, så Dalli ville have penge for det"

Swedish Match blev præsenteret første gang for tilbuddet på Malta af John Dalli's agent og partifælle, den maltesiske viceborgmester Silvio Zammit.

"Han udtrykte meget klart, at han talte på vegne af Dalli. Han havde en måde og nogle oplysninger, der gjorde os forsigtige," siger Hildingsson.

"Han sagde, det ville være politisk selvmord at hæve forbuddet, og derfor ville han have penge for det. Simpelthen fordi hans karriere (EU-kommissærens) ville være ovre bagefter."

Svenskerne afslog og anmeldte i stedet korruptionsforsøget til EU-kommissionen.

John Dalli hævder sin uskyld. Han benægter ikke at kende Silvio Zammit og heller ikke, at Zammit har arbejdet for ham, men han nægter at kende noget til tilbuddet og til at have modtaget penge.

EU's anti-fraud unit, OLAF, som har undersøgt både Dalli & Zammit's roller i sagen siden maj måned, siger imidlertid at man har utvetydige beviser på, at John Dalli vidste, at Zammit opererede på Dalli's vegne, og at han gentagne gange fremsatte dette tilbud overfor Swedish Match i EU-kommissærens navn.

OLAF-chef, Giovanni Kessler siger, at trods dette gjorde John Dalli intet for at "forhindre, stoppe eller rapportere" sin agents handlinger. Dette førte til EU-chefen Barroso's fyring af John Dalli.

OLAF-rapporten blev fredag overleveret til Malta's rigsadvokat, som skal opklare, om der skal køres straffesag mod Dalli & Zammit.

Mystiske indbrud på anti-rygelobby kontorer


Baggrunden for bestikkelsesforsøget var det nu stoppede EU-tobaksdirektiv, som EU-sundhedskommissionen havde arbejdet med i to år.

I et udkast, der blev lækket i september fremgik det, at der skulle ske mindre restriktioner i cigaretpakkernes udseende, mens snus ville blive forbudt udenfor Sverige, og E-cigaretter ville blive helt forbudt i EU. 

Direktiv-udkastet lå dermed tæt op ad medicinalindustriens og anti-rygelobbyens ønsker, da snus og E-cigaretter er de største konkurrenter til medcinalindustriens rygeerstatningsprodukter, Nicorette, Champix mv.

De er spillets reelle tabere, efter at Dalli's tobaksdirektiv blev stoppet: Medicinalselskaberne Pfizer, Glaxo og Johnson & Johnson samt de lægeorganisationer & anti-rygegrupper, de finansierer.

Det var derfor en besynderlig udvikling, sagen tog, da der to dage efter Dalli's fyring skete tre mystiske indbrud i anti-rygelobbyen's kontorer i Bruxelles, som det fremgår tidligere på 180grader. Flere computere og penge blev fjernet.

De tre organisationer er Smokefree Partnership, European Respiratory Society og European Public Health Alliance, der alle er finansierede af medicinalindustrien og har alle været ivrige tilhængere af det skibbrudne tobaksdirektiv.

De har igennem medierne antydet, dog uden at sige det direkte, at indbruddet kunne være foretaget af Swedish Match. De har også sagt, at Dalli's fyring er en fælde, lavet af "Big Tobacco".

OLAF-chefen, Giovanni Kessler afviser anti-rygelobbyens påstande: "Der er ikke tale om en konspiration eller nogen fælde. Det her er en rent juridisk og helt enkelt sag," siger han.

Flere kilder siger, at tobaksdirektivet nu er dødt. Dette er i overensstemmelse med EU-befolkningens ønsker ved den offentlige EU-høring i 2011. Her ønskede 84% af borgerne ikke flere tobaksrestriktioner. De ønskede også entydigt en ophævelse af EU's forbud mod snus.

Tidligere artikler:

* EU-sundhedskommissær fældet af korruptionsanklage fra svensk tobaksselskab

* Anti-rygelobby om EU-korruptionssag: Det er en "Big Tobacco" fælde!