Anti-rygelobby om EU-korruptionssag: Det er en "Big Tobacco" fælde!

Korruptions-skandalen i EU: - To dage efter EU-sundhedskommissær John Dalli's fyring fra EU-kommissionen for korruptionsforsøg imod snus-tobakssels...

Klaus K,

19/10/2012

Korruptions-skandalen i EU: - To dage efter EU-sundhedskommissær John Dalli's fyring fra EU-kommissionen for korruptionsforsøg imod snus-tobaksselskabet, Swedish Match, fyger det med konspirationsteorier og forbitrede anklager fra anti-rygelobbyen i Bruxelles.

Årsagen er, at EU's nye stramme tobaksdirektiv er stoppet, og det kan formentlig først genoptages i 2014. Tobaksdirektivet havde indført en lang række nye forbud og restriktinoner i EU, herunder flere restriktioner i cigaretsalg samt forbud mod E-cigaretter og snus udenfor Sveriges grænser.

Breaking: EU-kommissærens agent: Betal os 60 mill € så ændrer vi loven for jer!

Allerede dagen efter Dalli's fyring begyndte anti-rygegrupperne, Smokefree Partnership og det svenske Tobaksfakta at fremme en teori i medierne om, at korruptionsanklagen mod John Dalli måtte være en snedig fælde, udført af "Big Tobacco" for at stoppe EU's tobaksdirektiv.

Beskylder Swedish Match for indbrud på kontor ...

Anklagerne er kulmineret torsdag, efter at tre anti-rygelobbygrupper har haft indbrud på deres kontorer tæt ved EU-parlamentet. Flere computere og penge er blevet stjålet, og kontorerne er blevet ransaget.

I pressemeddelelser hægter grupperne disse indbrud sammen med tobaksdirektivet og Dalli's fyring. De siger, at "det er for tidligt, at sige hvem der står bag indbruddene", men det mere endantydes, at de mener det er "den magtfulde tobakslobby", der står bag - i.e. Swedish Match. Avisen Guardian skriver det endda direkte.

Det står lidt hen i det uvisse, hvorfor Swedish Match skulle stå bag disse indbrud, eftersom snus-selskabet netop to dage tidligere fik medhold af EU's anti-svindelkontor, Olaf, i deres korruptionsanklage mod John Dalli.

Ifølge Olaf-chefen, Giovanni Kessler, var John Dalli vidende om, at en af hans bekendte ved to lejligheder tilbød Swedish Match at løsne forbuddet mod snus i Europa imod en betaling på "several million euros". Tobaksselskabet afslog og klagede i stedet til EU-kommissionen.

Tobaksdirektiv betød monopol til medicinalindustriens produkter

John Dalli's fyring er et kæmpenederlag for anti-rygelobbyen og deres sponsorer i medicinalbranchen, Pfizer, Glaxo og Johnson & Johnson, fordi hans direktivudkast til forveksling ligner deres ønsker: Et monopol for medicinalbranchens anti-rygeprodukter Nicorette, Nicotinell, Champix osv.

For medicinalgiganterne er dette monopol vigtigt nu, idet både snus og E-cigaretter er ved at æde sig ind på Nicorette-markedet. Snus blevet et milliard marked i Sverige Norge og USA - mens den lille E-cigaret er ved at blive populær i USA.

Derfor har medicinalgiganterne hældt millioner ud over læger, eksperter og anti-rygegrupper, som har anbefalet myndighederne at indføre forbud mod den ufarlige E-cigaret, som tidligere beskrevet af rygestop-eksperten Michael Siegel. 

John Dalli's tobaksdirektiv var allerede kørt af sporet én gang efter EU-kommissionens høring i starten af 2011. Dengang gav 84% af svarene fra EU's borgere, regeringer, industrier og organisationer et entydigt resultat: Et klart nej til flere forbud og restriktioner mod tobak og E-cigaretter - og et klart flertal for at ophæve forbuddet mod snus i EU.

To danske socialdemokrater er spændt for medicinalindustriens vogn

Medicinalgiganterne fik imidlertid arbejdet med monopol-direktivet på banen igen med et interessant brev til præsident Barroso 14. oktober 2011:

Dear Præsident Barroso,

Brevet er underskrevet af Pfizer, Glaxo, Johnson & Johnson og en lang række af deres sponsorerede anti-rygegrupper & lægeorganisationer, bl.a. dem der nu anklager Swedish Match for at stå bag John Dalli's fyring og indbruddet i deres kontorer.

Endvidere er brevet underskrivet af 28 EU-parlamentarikere - herunder to danskere, socialdemokraterne Christel Schaldemose og Dan Jørgensen.

I brevet anmoder underskriverne præsident Barroso om at gennemføre Dalli's tobaksdirektiv i største hast, da processen er udsat for hårdt lobbypres og forsinkelsesforsøg fra pro-tobakslobbyen.

Man kan undre sig over, hvorfor disse 28 politikere så åbenlyst er spændt for medicinalindustriens vogn, da direktivets vigtigste indhold netop er forbud mod E-cigaretter og snus i EU - og dermed et nikotin-monopol på medicinalprodukterne Nicorette, Nicotinell osv.

Det kan rygestoplæge Michael Siegel heller ikke begribe: "EU vil forbyde snus og E-cigaretter, som er mindre farlige alternativer, der har holdt mange mennesker fra at ryge rigtige cigaretter. Det er dybest set en strategi, der vil maximere sygdom og død i Europa," skriver han på sin blog.

Læs også: EU-sundhedskommissær fældet af korruptionsanklage fra svensk tobaksselskab

Læger & eksperter kræver E-cigaret forbud: Fik million-gaver af Pfizer & Glaxo