Er efterlønnen de facto afskaffet?

<!-- /* Style Definitions */ p

Henrik Sørensen,

14/01/2010

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal{mso-style-parent:"";margin:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-siz New Roman";mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}@page Section1{size:612.0pt 792.0pt;margin:3.0cm 2.0cm 3.0cm 2.0cm;mso-header-margin:35.4pt;mso-footer-margin:35.4pt;mso-paper-source:0;}div.Section1{page:Section1;}- efterløn tilhvilket medlem af folketinget du vil, og vedkommende får nervøsesammentrækninger i ansigtet. Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne ogSF kæmper om at stå som Efterlønnens sande vogtere. Og efterlønnen erlakmusprøven på om man er for eller imod velfærdsstaten. Men spørgsmålet er omefterlønnen ikke reelt blev afskaffet den gang i 1998, da Socialdemokraterne ogde borgerlige lavede efterlønsforliget. </b>

 

Mange danskere sparer op til efterlønnen gennem deresA-kasse med en forventning om, at de kan gå på efterløn, når de er i 60´erne. Menmange danskere kan risikere, at stå uden efterløn, hvis de vælger at trække sigfra arbejdsmarkedet, før de fylder 67 år.

Flere og flere danskere har i dag en pensionsopsparing enteni forbindelse med deres arbejde eller som deres egen opsparing som kapital-eller ratepension. De sparer op for at sikre, at de også som pensionister haren god levestandard. Og al respekt for det. Mit ærinde er heller ikke, at viskal bevare efterlønnen eller noget i den stil. Men politik er også at væreærlig overfor vælgerne. Og realitet er, at efterlønnen de facto er afskaffetfor en stor gruppe af dansker med en egen pension.

Har du f.eks. en arbejdsgiveradministreret pensionsordning,vil du, når du går på efterløn, blive trukket i efterlønnen med 50 % af dinårlige pension fra din pensionskasse. Og går du på efterløn, mens du er 62eller 63 år,så får du et ekstrafradrag på 5 % af din pensionsformue.

Så efterlønnere, der f.eks. har en årlig pension fra derespensionskasse på 390.000 vil deres årlige efterløn blive kr. 0,- udover etstandardfradrag på 13.000,-. Kr.

Så har man hvert år i 25 år indbetalt til efterlønsordningenmed en forventning om, at man kan gå på efterløn, når man fylder 64 år og få190.000 kr. årlig pension, så bliver man slemt skuffet, når man opdager, at manbliver trukket 50 % i efterlønnen af sin private pension, man har indbetalt tilgennem årene.

Og 390.000 kr. i årlig pension fra sin pensionskasse er ikkeet udsædvanligt beløb, og slet ikke om 10-20 år.

Spørgsmålet er om mange yngre, der i dag sparer op tilefterløn, ikke vil blive slemt skuffede, når de opdager, der ikke er nogenefterløn til dem, når de er i 60´erne.

Men hvorfor skal vi have en efterlønsordning, som irealiteten er afskaffet? Måske Poul Nyrup og Mogens Lykketoft gjorde det ondemed efterlønnen, men glemte bare at fortælle vælgerne det.

Det vil være befriende ærligt, hvis man som politikerne varmere ærlig omkring det faktiske forhold omkring efterlønnen, og hvad man reeltfår udbetalt.

For måske er det bare tomme tønder, der buldrer, hver gangpolitikerne debatterer efterlønnen og om den skal bestå eller ej. For hvad erder at kæmpe for, hvis man selv afskaffer efterlønnen med indbetalinger på sinegen pensionsopsparing?

Det vil være befriende, at vi havde nogle politikere, derærligt lagde frem for vælgerne, at forventer du at få mere end 390.000 kr. iårlig pension, fra du er 62 år, ja, så er efterlønnen de facto afskaffet fordig, for du får nemlig ikke udbetalt efterløn. Og hvorfor så indbetale til enefterlønsordning i 25 år? Så ved man, at går man på pension, før man bliver 67år så er det for egen regning.

Kilde: