En fælles politisk måleenhed

Den 13/07/07 stødte jeg en 7,26 kg

Joachim B. Olsen,

19/08/2011

Den 13/07/07 stødte jeg en 7,26 kg. tung kugle ud på 21,61 meter. I det samme øjeblik, kuglen slap hånden, vidste jeg, at jeg havde slået min personlige rekord, og da jeg kort tid efter fik resultatet at vide, kunne jeg med stolthed konstatere, at jeg tilhørte den absolutte verdenselite i min diciplin.

Alt i kuglestød er nøje udmålt; cirklen man står i er 2,13 meter, banens vinkel i forhold til cirklen er nøjagtig ens på alle baner i hele verden, kuglerne vejer det samme og vi måler alt i meter og centimeter. Kun fordi vi har et fast regelsæt i forhold til konkurrencen, kan vi sige, at vi konkurrerer på lige vilkår. Der er ingen, der kan snyde ved at tage en lettere kugle eller få mere plads i cirkelen. Man kan ikke støde baglæns eller stikke 21,61 meter ved at støde 216 millimeter. Aftalerne er på plads, for det er grundlæggende for al sport.

Faktisk er det grundlæggende for rigtig mange ting i samfundet, at vi har ens regler, som vi forholder os til. Vi stopper ved rødt lys og kører ved grønt. Vi parkerer ikke på handicapparkeringen, og jeg besøger ikke dametoilettet. Disse regler kender vi - banen er kridtet op, så alle ved, hvorledes vi kan måle og veje hinanden.

I politik findes disse regler ikke. Der er ikke et fælles sæt af regler eller måleenheder, der fortæller, hvorledes man vurderer et partis politik. Derfor har alle partier mulighed for selv at skabe deres måleredskaber og sammensætte "eksperter", der kan fortælle den brede befolkning, at partiets regnemetoder er de rigtige. Det vil svare til, at man i kuglestød selv lader sportsudøveren bestemme, hvilken vægt kuglen skal have, og hvordan banen skal udformes. Nogle vil vælge lette kugler med nedadskrående baner og pludselig er verdensrekorden 200 meter. De få, der fastholder den 7,26 kg. tunge kugle, må afskrive deres verdensmesterskab til fordel for dem, som springer over, hvor gærdet er lavest.

I Liberal Alliance har vi taget et skridt i retning af at lave et ensartet vurderingsgrundlag af partiers økonomiske politik. Ved at bruge en "måleenhed", som er godkendt af uvildige eksperter, så mener vi, at vi kommer så tæt på meter og centimeter, som det overhovedet er muligt i et så komplekst system som det politiske. Ved at bruge en uafhængig udregningsmodel som DREAM, så får vi netop muligheden for at sammenligne planer på tværs af politiske skel. Hvis alle partier brugte DREAM-modellen, så ville det netop svare til, at banen, vægten på kuglen og cirklen er ens. Herefter kan vi så måle på, hvor langt kuglen bliver stødt. Indtil det sker, så konkurrerer vi ikke på lige vilkår.

Jeg vil som minimum sige, at både Helle og Villy har overtrådt deres stød, og derfor burde de diskvalificeres.

Desværre er der ikke andre partier, der er interesseret i et fælles vurderingsgrundlag. Det er nemmere at fortælle Danmarks befolkning, at man kan støde 30 meter, fremfor at vise det. Selvom langt de fleste eksperter VED, at det er umuligt at støde 30 meter, så kan Helle og Villy sagtens vedblive med at påstå det, så længe de ikke er villige til at gå på banen og bruge samme spilleregler som alle andre deltagere i den politiske olympiade.

Så længe man selv bestemmer reglerne, så er det nemt at skabe resultater, men for Danmarks skyld vil jeg gerne opfordre til, at vi ensretter banen, kuglen og cirklen, så danskerne har et ensartet vurderingsgrundlag. Kun herefter kan vi uddele en guldmedalje og finde ud af, hvem der får den politiske Danmarksrekord.

Kilde: