Eliternes nedtur

LEDER: I en tid som denne, hvor "eliten" nærmest enstemmigt ønsker sig reformer af en velfærdsstat, som er løbet løbsk og ikke længere kan finansie...

Ole Birk Olesen,

07/02/2010

LEDER: I en tid som denne, hvor "eliten" nærmest enstemmigt ønsker sig reformer af en velfærdsstat, som er løbet løbsk og ikke længere kan finansieres til trods for, at danskerne er det folkeslag i verden, som betaler mest i skat, er det svært for alvor at følge tankegangen i en ny bog af den socialdemokratiske forfatter Lars Olsen. "Eliternes triumf" hedder den, og heri påstås det, at "det er storbyernes højtuddannede eliter, som sætter deres forestillinger igennem – for eksempel i reformer af kommuner, politi og andre offentlige systemer".

Andre offentlige systemer? I hvert fald ikke i de offentlige forsørgelsessystemer der sluger en tredjedel af skatteindbetalingerne i Danmark, og som er den primære årsag til, at det ser sort ud for holdbarheden i den offentlige økonomi. At røre nævneværdigt ved disse ordninger, som primært benyttes af de grupper, som man engang kaldte under- og arbejderklasserne, er simpelthen tabu og har været det siden 1998, hvor Poul Nyrup Rasmussen vandt et folketingsvalg på at love, at han ikke ville ændre på efterlønnen - hvorefter han alligevel gjorde det.

Hvis eliten havde den magt, som Lars Olsen tilskriver den, hvorfor er Dansk Folkeparti - der er udpræget antielitært og proletarisk - så måske Danmarks mest magtfulde parti, ikke kun når det handler om at få gennemført sin politik på Christiansborg, men også i forhold til at sætte dagsordenen i den offentlige debat? Det hænger ikke rigtigt sammen.

Magten i Danmark og i stort set alle andre lande sidder den almindelige mening på. Eliten har kun magt i det omfang, den formår at påvirke den almindelige mening med sin egen mening. Gør eliten det i Danmark? For tiden er det svært at få øje på.

Kilde: