Det er en myte, at overvågning fører til hurtig opklaring af forbrydelser eller har større målbar præventiv virkning. Øget overvågning vil flytte kriminaliteten og gøre denne mere voldsom.
Antallet af elektronisk overvågede offentlige steder og bygninger stiger dagligt. Det er ved at sprede sig til private boliger, der udstyres med videoudstyr og alarmer. Selvom det eneste af omsættelig værdi i et gennemsnitshjem stort set er en bærbar pc og et fladskærms TV. Begge dele har givetvis kun en værdi af få tusinde kroner, hver. Der er faktisk mere ræson i at udstyre hjemmet med brandalarmer og sprinkleranlæg, for det der har værdi i et hjem, har ikke en økonomisk værdi for andre. Eksempler er fotos og personlige breve og papirer og måske arvestykker, der vækker minder.
I Danmark har SFI Campbell begået en rapport. Det hedder heri, at de små kameraer, der overvåger os på stationer, parkeringshuse og ved banker, skal afskrække voldsmænd og gøre gaderne trygge for almindelige borgere. Men TV-overvågning forhindrer ikke vold og overfald. Dog har videoovervågning indvirket på antallet af biltyverier i parkeringshuse.
Både de officielle overvågningsmetoder og teknologien i det hele taget kan give muligheder for en uønsket etablering af kontrolsamfundet ad bagdøren.
I dag hjælper GPS os med at navigere i trafikken. Der findes teknologi, der viser, hvor dyr befinder sig i et naturreservat, hvor redningskøretøjer, skibe, militære enheder er på et givent tidspunkt. Derfra til en kontrolmekanisme, der oplyser, hvor ethvert menneske er og har været, er der ikke langt. Vi kender allerede til elektroniske fodlænker.
Det er opgjort, at der i dagens danske samfund opsættes 50 overvågningskameraer i timen.
Det hedder ofte i debatten: At blot man har ren samvittighed, er overvågning helt i orden. Jeg har intet at skjule, hører vi ligeledes ofte. Det vil jeg håbe du har. Ellers er du lige så glat og uinteressant, som din overflade. Altså ingen dybere lag og hemmeligheder. Et samfund hvor alle befinder sig på dydens smalle sti er bare for kedeligt. Jehovas Vidner og Indre Mission og andre humorforladte deler sikker ikke min holdning!
Jeg har set resultatet af såvel overvågning, som patruljering ved vagtværn, bevæbnet til tænderne - i Brasilien, da jeg var der for en periode i 1997.
Resultatet er:
1) Voldsommere kriminalitet.
2) Øget kreativitet i kriminelle miljøer.
2) Kriminaliteten flytter andre steder hen.
Kriminaliteten flytter. Det sker ved, at kriminaliteten flytter væk fra bevogtede boliger, elektroniske og overvågede og barrikaderede butikker til overfald på åben gade. Dermed indebærer berigelseskriminalitet også vold mod private og forsvarsløse og sagesløse. Når den kriminelle ikke kan bryde ind i butikker efeter lukketid eller hjem, hvor ingen er hjemme, må de overfalde og berøve tilfældigt forbipasserende.
Vi er så naive at tro, at overvågning nedsætter den samlede kriminalitet. Den gør den ikke. I bedste fald er den (mængden) uforandret. Sandsynligvis er kriminaliteten grovere og med personvold som følge. Voldens grovhed er sværere at opgøre og føre statistikker over. Volden flyttes væk fra mennesketætte steder og pladser, til næsten mennesketomme rum, uden større sandsynlighed for vidner og for at nogen kan gribe ind eller efter overfaldet tilkalde hjælp.
Overvågning er for så vidt et udtryk for et teknologisk fremskridt. Men bag ethvert fremskridt gemmer sig et tilbageskridt. Begrebet "Orwellsk" vil blive hørt oftere og oftere i takt med den teknologiske udvikling. Eller det må vi håbe, for det tyder da i det mindste på, at nogen forholder sig kritisk til virkeligheden og den overvågningsteknologiske udvikling.