Drop de udkantskommuner !

Medhat´s klumme : Når Folketingets politikere går i gang med at finde hjælp til Danmarks 16 udkantskommuner, må de tænke sig godt og grundigt om, ...

Medhat Khattab,

02/05/2010


Medhat´s klumme :
Når Folketingets politikere går i gang med at finde hjælp til Danmarks 16 udkantskommuner, må de tænke sig godt og grundigt om, så de hjælper mere end de skader de fattige kommuner.

Det er meget vigtigt at inddrage de lokale kræfter i processen og forsøge med tiden at ændre hjælpen, så målet er at blive selvkørende. Man må også på den anden side anerkende, at affolkningen fra udkantsområder ikke kun er et nationalt fænomen, men noget som hele verden døjer med.

Når det er sagt kan jeg alligevel ikke forstå, at befolkningen i vores lille land, uanset bopæl, ikke kan få og sikres lige adgang til uddannelse, sundhedsservice, offentlig transport og nødvendig infrastuktur.

Problemet er meget kompliceret og indviklet og det er ikke sikkert, at der findes en enkel, nem og billig løsning. Men det er helt sikkert, at befolkningen selv skal tage ansvaret på sig og være offensiv for at bevare områdets eksistens, hvis det er muligt - og ikke vente på en løsning fra centraladministrationen i København. En af de meget vigtige faktorer er at udbrede og markedsføre de gode og attraktive specialiteter fra omegnen, som kan sælge området godt selv. Her er det fælles for næsten alle disse udkants kommuner, at man kan opleve idylisk ro, skov, billige boliger, tættere sammenhold og social sammenkomst. Overlevelsesstrategierne skal være målrettede, intensive, aggresive og konstante. Her gælder alle tricks, som handler om at lokke erhverv til sig og tiltrække de stærke skatteborgere som tilflyttere. De lokale politikere har et stort ansvar for overlevelsen og de må være i front for at kæmpe for at udkantsområdet skal overleve. På længere sigt kan løsningen være at omorganisere Danmark igen, så der kommer endnu en sammenlægning af kommunerne, hvilket kan medføre store administrationsbesparelser på flere milliarder af kroner. F.eks kunne hele Fyn blive til een kommune, inklusiv Langeland og Ærø. Ved at have en administration fremfor 11,får man en bedre samling af ekspertise et sted og der vil blive meget bedre kvalitet i de offentlige tilbud.
Jeg tror på flere kommunale sammenlægninger, det er blot et spørgsmål om tid.
Således kan ligheden tvinges igennem, så der ikke bliver forskel mellem en borger, der bor på Ærø eller en anden fra f.eks. Odense. Teoretisk ville begge to blive ligestillet som borgere i en storkommune ved navn Fyn.

Med venlig hilsen
Medhat Khattab, speciallæge
Svendborg
www.medhat.dk

Kilde: