Domstole advarer mod endnu længere sagsbehandlingstider

Landets domstole mister over 400 medarbejdere over de næste fire år

Slettet Bruger,

17/10/2009

Landets domstole mister over 400 medarbejdere over de næste fire år. Det vil få sagspuklerne, der i forvejen er vokset markant, til at blive endnu større, lyder det fra Domstolsstyrelsen.

Selv om sagsbehandlingstiden ved landets retter er steget væsentligt som følge af domstolsreformen og den økonomiske krise, kan det meget vel blive endnu værre i de kommende år, spår Domstolsstyrelsen på berlingske.dk. Domstolene skal nemlig de næste fire år sige farvel til 460 årsværk, 200 af disse er kun midlertidige ansættelser, der skulle hjælpe retterne med deres nuværende sagspukler, mens resten forsvinder grundet faldende bevillinger.

"I en situation, hvor arbejdet vælter ind over os og vi har nogle bunker, vi ikke kan komme af med, må man spørge sig selv, om det er det rigtige at sige farvel til 460 medarbejdere. Vi mener, at det er det forkerte, og vi ser ret alvorligt på det," siger højesteretsdommer Niels Grubbe, der er bestyrelsesformand for Domstolsstyrelsen til berlingske.dk.

Styrelsens egne tal viser, at landets retter har en betydeligt bedre produktivitet end før domstolsreformen. En ophobning af sager som følge af reformen og det faktum, at landets byretter i første halvår af 2009 modtog 85.000 flere sager end i de første seks måneder af 2006, betyder dog, at sagsbehandlingstiden er gået i vejret.

"Skal vi undvære over 400 medarbejdere, ved jeg ikke, hvordan vi skal klare det. Så længe, situationen er som den er, vil bunkerne bare vokse endnu mere. Hvis vi må afskedige, så skal dommerne selv lave en hel masse af det, vi laver i dag. Så får de mindre tid til at dømme, og det kommer til at gå ud over de almindelige borgere, der måske har en lille civil sag, eller nogle af de unge mennesker, der har en straffesag, og bare gerne vil videre i deres liv," siger Kate Kengen, der er formand for de HK-ansatte ved landets domstole til berlingske.dk.

Domstolsstyrelsen kræver nu, at de midlertidige ansættelser gøres permanente og at faldet i bevillingerne erstattes af ekstra midler, der skal gøre det muligt at ansætte 50 ekstra medarbejdere i forhold til dagens bemanding.

[email protected]

Kilde: