Det var tåbelig politik, ikke banker, der skabte finanskrisen

I danske medier og blandt visse politikere bliver der ofte henvist til "finanskrisen, der blev skabt af bankerne"

_slettet_bruger_668 Ikke angivet,

03. juli 2013

I danske medier og blandt visse politikere bliver der ofte henvist til "finanskrisen, der blev skabt af bankerne". Ofte i en bisætning, som om det var et etableret faktum, at en international krise var blevet skabt af de danske banker.

Da jeg for noget tid siden spurgte Dan Jørgensen, hvorfor han dog sagde dette, belærte ham mig om at det var klart for enhver at det var finanssektoren, der havde skabt finanskrisen, for krisen hed jo "finanskrisen". Jeg tror desværre, at han mente det seriøst, og ikke som en plat vittighed.

Denne historieløshed i den dansk kræver en nærmere gennemgang, og selvom denne korte artikel ikke vil gøre det i dybden, er det vigtigt at forhindre den kollektiv fordummelse, som der sker når det bliver gentaget igen og igen at "bankerne skabte finanskrisen".

Men hvad var "finanskrisen" egentlig?
 
Som de fleste måske husker, så begyndte finanskrisen i USA gennem den såkaldte Sub Prime krise i 2008, fordi den amerikanske regering siden 1980’erne havde krævet overfor to store realkreditselskaber, at man ydede betydelige huslån til amerikanere med lav indkomst eller lav formue. Til gengæld modtog de to realkreditselskaber en omfattende statsstøtte samt et par juridiske monopoler.

Alt dette skete - med det forståelige mål for øje - at øge antallet af husejere i USA, og så længe huspriserne stille og roligt steg kunne den stigende friværdi af huset hjælpe med at finansiere yderligere lån til betalingen af det eksisterende lån. Dette var for så vidt en tidsindstillet bombe, og da huspriserne – som det jo nogle gange sker – faldt i 2008, så brød systemet også prompte sammen med sammenbrud af en række banker til følge.

Krisen spredte sig derefter til Europa, hvor en række lande havde optaget en stor statsgæld. Ja, faktisk så stor, at de var afhængige af at løbende kunne optage nye lån for alene at betale renter på de gamle lån. Da renten steg, var det umuligt for disse lande at fortsætte sådan, hvorfor de måtte skære ned på deres overforbrug.

At lede efter en specifik "dansk" krise forkommer tåbeligt, idet man da ignorer at Danmark er en lille åben økonomi, dog har effekten af krisen på Danmark været at skabe et endnu højere tryk på den danske konkurrenceevne, da den international efterspørgelse er blevet mindre.
Men lad os opsummere her: Fakta er, at finanskrisen altså blev skabt af en blandning af offentlige monopoler, offentlige regulering (i form af statsstøtte til husejerskab) og store statsunderskud. 
 
Derfor er det vrølv at skyde på bankerne, og det giver lige så lidt mening at give de danske banker skylden for finanskrisen i 2008 og frem, som det gjorde, da de mere nationaltsindede socialister  i 1930’erne gav jøderne skylden for.krisen dengang.

Skylden for finanskrisen ligger hos de politikere, der indførte og bibeholdt en tåbelig regulering i USA og hos de europæiske politikere, der har ført et uansvarligt offentligt overforbrug.