Danmarks Radios dobbeltmoralske syn på civil ulydighed

LEDER: I Danmarks Radio har man to vidt forskellige og helt modstridende holdninger til begrebet "civil ulydighed"

Ole Birk Olesen,

26/01/2010

LEDER: I Danmarks Radio har man to vidt forskellige og helt modstridende holdninger til begrebet "civil ulydighed".

Ét sted i det store, nye palads i Ørestaden sidder DR's journalister, som giver mediemæssig medvind til bagmændene, hver gang loven brydes til fordel for en eller anden venstreorienteret sag, uanset om det handler om nye "ungdomshuse", afviste asylansøgere, en bestemt klimapolitik, eller hvad det måtte være. Der holdes velvilligt mikrofoner for "aktivisterne", som de kaldes, så de kan få deres budskab ud. Selv hvis venstreekstreme smadrer hovedstaden, som det skete under kampene for et nyt autonomhus tilbage i 2007 og 2008, gives der taletid på DR's kanaler til de autonomes anonyme talsmænd, så de kan fortælle, at voldelig kamp mod politi og retsstat for at få et skatteyderbetalt hus er noget af det mest retfærdige, som tænkes kan. Og DR-generaldirektør Kenneth Plummer stiller gerne sin egen krop til rådighed som reklamesøjle for de autonome.

Et andet sted i DR-Byen sidder imidlertid den juridiske afdeling, som har et anderledes nidkært syn på, hvad civilt ulydige mennesker skal have lov til at sige offentligt - i hvert fald når det handler om DR selv. Her har man fået foranstaltet, at en Facebook-gruppe om Lars Kragh Andersens kamp for ikke at betale medielicens med 18.000 medlemmer er blevet lukket, fordi indehaveren opfordrer folk til ikke at betale licens, selvom de ejer licenspligtige apparater. Og en ny Facebook-gruppe til erstatning for den gamle, som på rekordtid har fået 19.500 medlemmer, har man nu også anmodet Facebook om at lukke ned.

Dette er altså logikken hos DR: Hvis venstreekstreme smadrer byen for millioner og kaster potentielt livsfarlige brosten mod politiet, så stiller man al sit isenkram og mandskab til rådighed for, at de kan få deres budskab ud. Men hvis en mand snyder i licens og opfordrer andre til at gøre det samme, så må han end ikke fortælle om det på en nettjeneste, som intet har med DR at gøre.

Den slags findes der et godt ord for: Dobbeltmoral.

Kilde: