DA RODEN TOG SKADE

En af de få, der har sagt rent ud, hvad tabet af Skåne har betydet for Danmark, er historikeren Vilhelm la Cour

Niels Erik Søndergård,

20/04/2010



En af de få, der har sagt rent ud, hvad tabet af Skåne har betydet for Danmark, er historikeren Vilhelm la Cour. I sin Danmarkshistorie skriver han:

 "Det var ikke en gren på vor nordiske stamme, der huggedes bort, det var selve roden, der tog skade… vi blev mindre i livsmulighed, i åndelig og politisk vitalitet, i selvtillid og i det vovemod, som intet folk kan undvære… Det Danmark, som havde formet vore indre længsler, vor vilje og vore handlinger - gode og onde - gennem alle århundrederne før 1658, det var for bestandig gået tabt. Det har hverken krig eller fred, hverken bitterhed eller forsoning kunnet give os tilbage".

 

"Et parti som Det radikale Venstre", hvor man med flid glemmer sin nationale identitet, hvor man nedgør og håner sin nationale identitet og den dertil knyttede åndelige identitet, og hvor Hørups, Scavenius' og Munks: Hvad kan det nytte - hersker, "ville næppe have kunnet opstå, hvis det ikke var for 1658. Og 1864". ( Kjeld B. Nielsson: "Skåne Vort Glemte Land").

 

I København staver man Flensborggade med o og ikke med u, da gaden ligger i Danmark. Men man staver Landskrona gade med  det svenske a og ikke med det danske e, selv om Landskrona på dansk hedder Landskrone. Kunsthistorikere skriver afhandlinger om danske kalkmalerier, men begrænser sig til kirker i Jylland og på øerne. Dronningen deltager i Lunds 1000 års fest og taler rigssvensk til lejligheden. Vore historiebøger omtaler ikke Skåne efter 1720. Dette er eksempler på, at vi har gjort os historieløse i forhold til Skåne.

 

I Roskildefredens paragraf 9 fra 1658 står der: at alle i Skåne skal bevare deres vanlige ret, lov og gamle privilegier og friheder uforstyrret, det vil sige at dansk civillovgivning gælder for Skåne.

Denne paragraf er aldrig blevet respekteret. Paragraffen er heller aldrig blevet ophævet.

Det er på tide, at Danmark kræver, at Sverige lader Roskildefredens paragraf 9 træde i kraft!

 

En officiel svensk beklagelse af Karl den 11.,s folkemord den 23. april 1678 på byen Ørkened - nu Lønsbod (Lønsboda)- og en indførelse af Danmarks historie før 1658 i historiebøgerne i skolerne i Skåne som Skånes historie burde være en selvfølgelighed.  

 

Det vil også være folkeretligt på sin plads, at Skåne får en selvstyreordning lignende den der gælder for Færøerne eller for Ålandsøerne. 3. søndag i juli er  skånsk flagdag, hvor ærkebiskoppens fane med den røde dug og det gyldne kors hejses.

 

Niels Erik Søndergård

Rasmus Rasks Alle 95

5250 Odense SV



Kilde: