Coca-cola afhængighed

Cola-afhængighed (F

Erik Morsing,

22/02/2010

Cola-afhængighed (F.S. 22/02'10, Ritzau).

 

Artiklen "Cola-narkomaner søger hjælp" (Fyens Stiftstidende 22/2.'10) sætter fokus på især de unges afhængighed af den søde drik. Jeg studsede over følgende passus i artiklen:

 

"Efterspørgslen efter hjælp på det alternative behandlermarked overrasker ikke Martin Kreutzer, der er ernæringskonsulent ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet. Han mener, at det er et udtryk for mangel på bedre alternativer, og at colamisbruget set fra samfundets side er et "tag-dig-nu-sammen-problem".
- Vi spilder energien på en akademisk diskussion om, hvorvidt der nu også er tale om rigtig afhængighed eller ej"

 

Man får den grimme tanke, at Martin Kreutzer er betalt af industrien (måske via sponsorater til sin forskning). Energien er bestemt ikke spildt. Hvor har han i øvrigt fra, at samfundet betragter det som et tag-dig-nu-sammen problem? Hvis der på nogen måde kan sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt drikken er afhængighedsskabende eller ej, så bør det undersøges hurtigst muligt. Ret mig, hvis jeg tager fejl, men jeg mener at have læst, at drikken er tilsat kokain, og det er vel afhængighedsskabende? Tager jeg fejl, så kan der være andre "lovlige" stoffer iblandet, der gør brugerne afhængige. Er Cola-koncernen ikke også tæt forbundet med tobaksindustrien via dens aktieportefølge, en virksomhed, der lige til det sidste i en retshøring påstod, at tobak ikke er afhængighedsskabende, indtil beviserne for det modsatte var så massive, at den måtte vende 180 grader? Bemærk i øvrigt reklamerne for Coca-cola i enhver film af betydning. De dukker op overalt, ligeså deres skilte og standere med dette efter min mening ækle sukkervand.

Kilde: