CEPOS møde: Bitcoin - fup eller frihed?

Internettet kan forhindre finanskriser Et nyt projekt kan ændre finansverdenen fundamentalt

(tmp) Ikke angivet,

24/10/2011

Internettet kan forhindre finanskriser

Et nyt projekt kan ændre finansverdenen fundamentalt. Som e-mail revolutionerede kommunikation, som Wikileaks ændrede spillereglerne for diplomati, og som piratkopiering vendte op og ned på underholdningsindustrien. Internettet barsler endnu en gang med et barn, der truer med at vælte establissementet: Bitcoin.

Derfor er det interessant, når tænketanken CEPOS sammen med Copenhagen Bitcoin Exchange afholder foredrag om Bitcoin d. 25. oktober i København, hvor amerikanske Donald Norman vil introducere Bitcoin-projektet og fortælle om dets mulige politiske og økonomiske konsekvenser.

Kort fortalt er en Bitcoin en kode, som kan sendes fra en person A til en person B over internettet. Ligesom en e-mail. Det interessante er dog, at når B har modtaget denne kode kan A ikke længere bruge den. Og da udbuddet af disse koder er uomgåeligt begrænset, er folk begyndt at tillægge koderne værdi og bruge dem som penge. I skrivende stund skal man således slippe cirka tre amerikanske dollars for at købe en Bitcoin på en børs.

Forudsigelig pengemængde

Hvis Bitcoin kommer til at nyde udbredelse som valuta vil det få konsekvenser, som kan være svære at overskue. Men som noget af det mest iøjnefaldende vil det ikke længere være en centralbank under politisk indflydelse, som dikterer pengepolitikken, men et forudsigeligt computerprogram. Med andre ord et farvel til keynesianske forsøg på konjunkturudjævning, som stort set alle vestlige nationalbanker benytter sig af, der dog hver gang ender med at katalysere slemme kriser til katastrofale kriser. Og goddag til en forudsigelig og stabil pengemængde, som er forudsætningen for, at investorer kan foretage de bedste beslutninger for fremtiden og ikke putter deres penge i oppustede bobler.

Uafhængighed af banker

Endvidere kan Bitcoin som gangbar valuta gøre folk uafhængige af banksystemet, da Bitcoins kan gemmes på ens egen harddisk. Javist, man kan i dag også sy alle sine penge ind i madrassen, men derved afskæres man fra alle former for elektronisk deltagelse i økonomien: Ingen brug af betalingskort i butikker og ingen handel på internettet. 

Bitcoins kan opbevares på egen hånd samtidig med, at man bruger dem til elektroniske betalinger. En interessant mulighed i en tid, hvor det ene bankkrak efter det andet svækker tilliden til industrien. Og uden fordyrende mellemled som banker, Western Union eller MoneyGram, kan Bitcoins sendes direkte og øjeblikkeligt fra afsender på den ene side af jorden til modtager på den anden side praktisk talt gebyrfrit. Det betyder en effektivisering af den finansielle sektor og medvirker til at gøre verden endnu mindre.

Ingen centraliseret kontrol

Fordi der ikke er nogen central institution, der forestår Bitcoin-transaktioner, er der heller ingen central myndighed, der kan bestemme, hvad Bitcoins må bruges til. Da både VISA og PayPal lukkede for donationer til Wikileaks, var det således kun ved brug af Bitcoin, at man havde mulighed for at støtte organisationen. 

Ligegyldigt om man bryder sig om Wikileaks eller ej, er det ikke svært at se, hvorfor det er problematisk, når enkelte virksomheder, evt. under pres fra statslige myndigheder, helt kan afskære organisationer fra at få tilført ressourcer. Perspektivet bliver endnu vigtigere, hvis man betragter undertrykte lande som Kina, hvor det at støtte reformatoriske organisationer kan medføre frygtelig afstrafning. Med de rette foranstaltninger kan Bitcoins sendes således, at det er næsten umuligt for myndigheder at spore afsender og modtager, ligesom ingen andre end dig selv kan se, hvor mange Bitcoins du råder over.

Her skal jeg ikke konkludere, om Bitcoin har basis for at blive udbredt og nyde anerkendelse som en legitim og solid valuta. Økonomer kan ikke blive enige, så vi må nok vente på, at den virkelige verden afgør det. Og den almindelige forbruger vil ikke finde Bitcoin rigtig interessant, før det kan bruges mange flere steder, og butikker vil ikke tage imod Bitcoins, før kunderne allerede har dem. Således det kendte problem med hønen og ægget. Vi ved dog, at problemet er blevet løst før: Facebook var fx ikke interessant for dig, før alle andre var på, men det var ikke interessant for alle andre, før atter alle andre var på. Facebook overkom hønen og ægget - måske kan Bitcoin gøre det samme. Det seneste år er antallet af webshops, der tager imod Bitcoins, i hvert fald mangedoblet.

Der er dog ingen tvivl om, at hvis Bitcoin eller et lignende system bliver udbredt, så vil det få konsekvenser for ældgamle og indgroede magtstrukturer, som enhver frihedsorienteret borgerlig/liberal må finde interessant. Så kig ind til arrangementet hos CEPOS tirsdag.

Se mere

Bitcoin introduktionsvideo

Bitcoin FAQ

The Economist artikel om Bitcoins virkemåde

Copenhagen Bitcoin Exchange åbner snart