Britisk politiker: EU-tobaksdirektiv og E-cigaret forbud er styret af "Big Pharma"

You can fool some people sometimes

Klaus K,

14. marts 2013

You can fool some people sometimes ...  

Det er begyndt at gå op for politikere i EU-parlamentet, at det ikke er tobaksindustrien, der står bag EU-kommissionens planlagte forbud imod E-cigaretter, men derimod de store selskaber i den globale medicinalindustri, Pfizer, Glaxo, og Johnson & Johnson.

Det har 180graders læsere vidst længe - nemlig siden vi skrev, at  EU-tobaksdirektivet betragter E-cigaretten som et lægemiddel, hvilket betyder forbud mod brug af E-cigaretten til dens formål: Som et harmløst alternativ til "rigtig" rygning.

Da direktivet også indebærer forbud mod et andet harmløst ryge-alternativ, svensk snus, står det klart, at direktivet kun foregiver at være sundhedslovgivning. I realiteten er der tale om en camoufleret gave til medicinalindustrien: EU-kommissionen forærer Big Pharma et nikotin-monopol til Nicorette & andre anti-ryge midler:

- EU-tobaksdirektiv vil kvæle E-cigaretten & give monopol til Nicorette

Det har imidlertid ikke været nemt at forstå dette for EU-politikerne. Det skyldes de mange lobbyister, der belejrer dem dagligt i Bruxelles, skriver Godfrey Bloom, parlamentariker for det britiske parti UKIP:

- EU smoking regulation led by 'big pharma', claims MEP 

"Det virkede så indlysende for os i starten, at ... [ E-cigaret forbuddet måtte skyldes at ] tobaksindustrien havde brugt deres betydelige muskler på at få folk til at fortsætte med at ryge de rigtige cigaretter, men nej - slutspillet viser, at "Big Pharma" har fordelen," skriver Bloom

"Hvis E-cigaretten gøres medicinsk, kan medicinalbranchen udnytte sit jerngreb om de statslige sundhedssystemer til at presse markedet og sælge deres produkt til fem gange højere priser. Det er i virkeligheden indlysende. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi ikke kunne se det med det samme," skriver Godfrey Bloom.

- Læger & eksperter kræver E-cigaret forbud: Fik million-gaver af Pfizer & Glaxo

En årsag kunne være, at medicinalbranchens mange sponsorerede læge- og ekspertgrupper i årtier har haft en fast strategi om at italesætte tobaksindustrien som en magtfuld skurk i medierne. Tobaksbranchen har pga. denne intense negative reklame haft et dårligere ry end andre tilsvarende brancher.

Et eksempel var da ex-sundhedskommissær John Dalli blev fyret efter korruptionsanklager, anmeldt af det svenske tobaksfirma Swedish Match. Denne begivenhed blev udlagt af medicinalbranchens anti-rygegrupper som en "Big Tobacco" fælde for at stoppe direktivet.

Flere medier, bl.a. Guardian kørte endda en historie om, at et indbrud hos anti-rygegrupperne i Bruxelles, som skete i kølvandet på Dalli’s fyring, skulle være foretaget af Swedish Match.

Tobaksindustrien er iøvrigt gået ind i E-cigaretter. Bedst kendt er USA-firmaet Lorillard, som sidste år købte E-cigaretfirmaet Blu Ecig, for $135 mill.