6.800 fejlmedicineres på sygehusene

Hjertestop, infektioner, nedsat hjerterytme og i værste tilfælde døden

Slettet Bruger,

06/02/2009

Hjertestop, infektioner, nedsat hjerterytme og i værste tilfælde døden. Det er nogle af følgerne, når patienter på landets sygehuse får tildelt den forkerte medicin.

Og i 2008 har Danmarks hospitaler indberettet knap 6.800 tilfælde af fejlmedicinering til Sundhedsstyrelsen. Det fremgår af årsrapporten 'Utilsigtede Hændelser', som styrelsen offentliggør fredag, skriver Politiken.

Ud af de næsten 20.000 utilsigtede hændelser i 2008, som hospitalerne har indberettet, skyldes hele 34 procent fejl i medicineringen. Det er samme forhold som for 2006 og 2007, selv om Sundhedsstyrelsen har strammet op med en årlig fejlregistrering og på den baggrund udgivet en vejledning.

"Det er meget foruroligende, at det ikke har ændret sig fra sidste års resultater, og det er på ingen måde tilfredsstillende. Vi føler, at patienterne er til for systemet og ikke omvendt," siger Villy O. Christensen, næstformand for Patientforeningen Danmark, til Politiken.

Flest fejl sker, når sygeplejersken doserer medicin eller ved forbytning af patienters medicin. Men der er kilder til fejl lige fra det øjeblik, lægerne ordinerer medicinen, og til patienten indtager den.

Kontorchef i Sundhedsstyrelsen og speciallæge i samfundsmedicin, Anne Mette Dons, forklarer:

"Der er mange problemer med fejlmedicinering. Men de er vanskelige at forhindre, fordi der er så mange trin, det kan gå galt i."

Der ligger en klar vejledning med krav til medicinbehandling udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, men den rækker ikke.

"Vi har regler, men vi ved jo godt, det ikke er altid, personalet følger de regler," fastslår Anne Mette Dons.

Sundhedsstyrelsen overvejer nu yderligere opstramninger, der skal gøre det sværere for personalet at springe de nødvendige sikkerhedsprocedurer over.

[email protected]

Kilde: