3 grove røverier i private hjem på en uge - politiet øger fokus

Slettet Bruger,

16/10/2007

Mandag 8. oktober: en 65-årig mand i Smørum mister livet som følge af iltmangel efter at røvere har kneblet ham med gaffatape. Torsdag 11.oktober: 51-årig mand overfaldes og tæves med en kølle og et koben i sit hjem i Farum. Søndag 14. oktober: En småbørnsfamilie i København trues med springkniv og pistol. Både mor og far modtager slag i hovedet med pistolen.

Det er de seneste tre eksempler på en angiveligt tiltagende tendens i det danske samfund. De grove røverier i private hjem, som der ialt har været 20 af i år. Det får nu politiet til at sætte et nyt fokus på området, skriver Jyllands-Posten.

"Forskere har peget på, at den personfarlige kriminalitet vil ændre karakter i takt med, at banker, posthuse og virksomheder sikrer sig bedre. Derfor går gerningsmændene efter private og i nogle tilfælde personer, der ligger inde med nøgler eller koder til værdier. Det er en udvikling, som vi har set i bl.a. England, og det er en tendens, som vi nu ser i Danmark," siger politiinspektør og efterforskningsleder ved Københavns Vestegns Politi Bent Isager-Nielsen til Jyllands-Posten.

I Bent Isager-Nielsens politikreds har man foreløbig opklaret fem røverisager mod private i 2007. Og selv om Københavns Politi i den seneste sag vurderer, at den ramte familie var tilfældigt udvalgt, så er det sjældent tilfældet, mener han.

"Vores vurdering er, at røverne i forvejen har udvalgt sig en bestemt villa, hvor man ved, at der er noget at hente. Det kan være værdier, og det kan være oplysninger," siger Bent Isager Nielsen.

Hjælp fra rejseholdet
En af konsekvenserne af den nye politisatsning bliver blandt andet, at politiets rejsehold vil stå klar til at hjælpe de enkelte politikredse med at opklare røverierne.

"Vi er oppe mod to typer sager: Den første er narkosager eller gældsinddrivelse, hvor offer og gerningsmand har en eller anden form for relation. Og den anden er det tilfældige røveri, hvor de ikke kender hinanden. Sidstnævnte er et nyt fænomen i Danmark og et område, som vi vil drøfte nærmere med rigspolitichefen i forhold til, at det skal følges meget nøje," siger Over Bundgaard Larsen, souschef i Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter," til Jyllands-Posten.

Politiet vurderer at østeuropæiske bander kan være ansvarlig for en del af røverierne.

[email protected]

Kilde: