CEPOS: Vi skal skære kraftigt ned på landets jobcentre

Beskæftigelsespolitikken herhjemme er i stykker, mener den borgerlige tænketank CEPOS. Tænketanken foreslår i et nyt udspil, at vi til en start beskærer landets jobcentre med en tredjedel i et forsøg på at forbedre beskæftigelsespolitikken.
Den borgerlige tænketank CEPOS mener, at vi til en start skal beskære landets jobcentre med en tredjedel. (Arkivfoto: Michael Bothager/MIBO/Ritzau Scanpix)
Den borgerlige tænketank CEPOS mener, at vi til en start skal beskære landets jobcentre med en tredjedel. (Arkivfoto: Michael Bothager/MIBO/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

05/02/2020

Der skal gøres noget ved den danske beskæftigelsespolitik, mener den borgerlige tænketank CEPOS. Og tænketanken har nogle idéer til, hvad man kan gøre for bedre at få danskerne ud af jobcenterhelvede og ud i beskæftigelse.

Over for Berlingske fortæller tænketankens cheføkonom Mads Lundby Hansen, at vi bør beskære landets jobcentre med en tredjedel "til en start".

- Den aktive beskæftigelsespolitik virker ikke. Vi bruger 13 milliarder kroner om året på den, og der er ansat 9.000 mennesker i landets jobcentre. Vi foreslår, at man til en start beskærer landets jobcentre med en tredjedel, siger han.

Udmeldingen fra CEPOS kommer på baggrund af en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden. Denne viser, at det ikke har gjort nogen forskel, at landets kommuner siden 2011 har skåret ned på aktiveringen af kontanthjælpsmodtagere.

Ifølge CEPOS er det et tegn på, at den nuværende aktiveringsindsats har spillet fallit.

Mads Lundby Hansen henviser til en rapport fra 2007, hvor de økonomiske vismænd konkluderede, at der faktisk var et negativt samfundsafkast på tre milliarder kroner og et samlet jobtab som følge af aktiveringsindsatsen.

- Derfor foreslår jeg, at man som en start sparer en tredjedel af de 13 milliarder kroner, som vi bruger på landets jobcentre, og bruger pengene på øget jobfradrag, for det, ved vi med sikkerhed, virker, siger Mads Lundby Hansen.