Sundhedsminister Bertel Haarder: Passiv rygning er ikke farligt

"Jeg tror ikke på, at passiv rygning er farligt

Klaus K,

12/10/2010


"Jeg tror ikke på, at passiv rygning er farligt.
Jeg er simpelthen en non-believer af den teori."

Denne overraskende melding kom sundhedsminister Bertel Haarder med i umiddelbar forlængelse af høringen om rygeloven i København mandag.

Han lukkede dermed luften ud af indlæggene fra sine mange embedsfolk i sundhedsvæsenet, der dagen igennem havde opfordret politikerne til stramninger af det danske rygeforbud på grund af farerne ved passiv rygning.

"Jeg tror, det er meget bedre, at vi beskæftiger os med det vigtige: At aktiv rygning er farligt," sagde Haarder, som også røbede, at hans 12 år ældre bror fik "rygerlunger" - alias sygdommen KOL. Haarder mener, at broderens rygning er skyld i, at han fik sygdommen.

Bemærkningen om passiv rygning faldt til de omkringstående i minutterne efter rygelovs-høringen, som Bertel Haarder netop havde sluttet af med et indlæg, der primært handlede om hans egne oplevelser med rygning. Han nævnte i modsætning til de mange embedsfolk ikke passiv rygning med ét eneste ord. Da jeg efter høringen spurgte ham hvorfor, sagde han:

"Jamen, det er der en god grund til. Jeg tror simpelthen ikke passiv rygning er vigtigt, og jeg mener, at videnskaben støtter mig på det punkt. Jeg tror ikke det er så farligt - jeg er en "non-believer."

Klaus K:  Men mange danskere tror jo, at passiv rygning er farligt. Nogen er endda angste for det.

"Ja - men så er der jo endnu mere grund til, at jeg som sundhedsminister lægger vægt på, at det farlige her er altså aktiv rygning. Det er nemlig farligt, og det er der slet ingen tvivl om. Det siger videnskaben jo også," sagde Haarder, inden han forsvandt til et nyt arrangement.

Det var tirsdag ikke muligt at få en uddybende kommentar fra Haarder.

Cognac og tempererede cigarer i Folketinget

I sit afsluttende indlæg på høringen sagde Haarder bl.a, at han var glad for at rygeloven havde fået mange til at skære ned på deres rygning, og at den havde mindsket røgen mange steder i samfundet: 

"Vi røg som skorstene på den højskole, hvor jeg voksede op. Der var tykt af røg. I Folketinget, hvor jeg var minister i 80'erne havde vi tempererede cigarkasser ved møderne. Vi fik også en Gammel Dansk eller en cognac, selv om formiddagen - og alle røg. Jeg selv holdt op med at ryge, da min datter bad mig om det," fortalte Haarder.

Læs også:

Haarder i samråd om passiv rygning

Forskere kommer Haarder til hjælp: Nyt studie frikender passiv rygning

 

Kilde: