Flertal i regeringens hundeudvalg er imod forbud

Regeringens hundeudvalg, der blev nedsat for at komme med bud på, hvad regeringen skulle gøre, da debatten om de såkaldte "kamphunde" rasede i vint...

Ole Birk Olesen,

20/01/2010

Regeringens hundeudvalg, der blev nedsat for at komme med bud på, hvad regeringen skulle gøre, da debatten om de såkaldte "kamphunde" rasede i vinteren 2009, anbefaler ikke et forbud af bestemte racer. Det var ellers en historie i dagens Jyllands-Posten.

"Et flertal af udvalgets medlemmer kan dog ikke anbefale, at der gennemføres et forbud mod visse hunderacer. Disse medlemmer peger på, at der ikke er noget sikkert statistisk grundlag for at udpege bestemte hunderacer som mere farlige end andre, og at der ikke er nogen sikkerhed for, at et raceforbud mærkbart vil mindske problemet med farlige hunde," kan man læse i hundeudvalgets rapport, som netop er blevet offentliggjort.

Rapporten fortsætter:

"Disse medlemmer finder endvidere, at et forbud vil ramme for bredt, idet det vil være vanskeligt for borgerne at tilbagevise politiets påstand om, at man er indehaver af en forbudt hund, ligesom forbuddet også vil ramme velfungerende hunde af de nævnte racer. Samtidig finder disse medlemmer, at forbuddet vil ramme for snævert og ikke løse problemet med farlige hunde, idet der også findes farlige hunde inden for andre racer."

Alligevel beskæftiger udvalget sig med forbudsmuligheden og kommer med forslag til, hvilke hunderacer der skal forbydes, hvis politikerne vælger at gribe til et forbud.

"Hvis forbuddet skal omfatte de hunde, som i almindelighed anses som kamp- eller muskelhunde, og som findes i Danmark, samt de hunde, der tilhører gruppen af hyrde- og vagthunde fra Syd- og Østeuropa samt Asien, og som kan forventes at blive næste generation af farlige hunde i Danmark, foreslår udvalget, at forbuddet ville kunne omfatte følgende hunderacer og krydsninger, hvori disse racer indgår," skriver udvalget og opremser disse hunderacer, hvoraf de to første allerede er forbudt i Danmark:

- Pitbull terrier - Tosa inu - Fila brasileiro - Dogo argentino - Amerikansk staffordshire terrier (amstaff) - Boerboel - Staffordshire bull terrier - Amerikansk bulldog - Kangal - Centralasiatisk ovtcharka - Kaukasisk ovtcharka - Sydrussisk ovtcharka - Tornjak - Sarplaninac

Fem af udvalgets medlemmer finder dog ikke, at det er nødvendigt at lade hunde af racen staffordshire bull terrier omfatte af et forbud. Disse medlemmer bemærker, at racen i mange år er blevet avlet til familiehund, og at den ikke bliver ret stor.

Justitsminister Brian Mikkelsen udtaler om forbudstanken:

"Jeg har med særlig interesse noteret mig, at udvalgets delbetænkning også indeholder en model for, hvordan et egentligt forbud mod visse hunderacer kan skrues sammen. Den foreslåede model, der er inspireret af den ordning, der findes i Norge, indebærer bl.a., at det er besidderen af en hund, der i tvivlstilfælde skal dokumentere, at hans hund ikke tilhører én af de forbudte hunderacer. Jeg er naturligvis opmærksom på, at et flertal i udvalget anfører, at indførelsen af et forbud mod visse hunderacer vil være forbundet med en række vanskeligheder, og flertallet kan derfor ikke anbefale, at der gennemføres et sådant forbud."

Kilde: