Muhammedkrisens ophavsmand udgiver bog med nye Muhammedtegninger

Kåre Bluitgens bog fra 2005 med tegninger af den muslimske profet Muhammed blev anledning til Muhammedkrisen. Nu er han på vej med en ny børnekoran. Tabuet om Muhammedtegninger er væk, mener han.
Kåre Bluitgen. (PR-foto: Ole Steen/Forlaget Vild Maskine)
Kåre Bluitgen. (PR-foto: Ole Steen/Forlaget Vild Maskine)

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/04/2020

Forfatteren Kåre Bluitgen udgiver en ny bog med tegninger af den muslimske profet Muhammed.

Det fortæller han til Jyllands-Posten.

Tilbage i 2005 var Kåre Bluitgens illustrerede bog om Muhammeds liv indirekte anledning til Muhammedkrisen.

I islam anses det generelt for værende forkert at afbilde profeten Muhammed, endsige lave satiretegninger af ham. Det er almindeligt kendt, at det kan føre til trusler fra muslimske miljøer at afbilde profeten Muhammed.

Derfor ville ville ingen illustratorer til Bluitgens 2005-bog stå frem med navn, og på den baggrund satte Jyllands-Posten med kulturredaktør Flemming Rose sig for at undersøge selvcensuren omkring netop den muslimske profet.

Resultatet blev 12 satiretegninger på et dobbeltopslag i den trykte avis.

Reaktionen på de 12 tegninger af Muhammed i avisen blev internationale protester, boykotter af danske varer, angreb på ambassader og massive mængder døds- og terrortrusler mod sagens hovedpersoner og Jyllands-Posten.

Selv er Kåre Bluitgen den dag i dag under en vis beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste, mens Carsten Juste (tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten), Flemming Rose og Kurt Westergaard (satiretegneren bag den famøse tegning af Muhammed med en bombe i turbanen) stadig står på diverse terrororganisationers dødslister.

Kåre Bluitgens nye bog er en børnekoran i stil med en børnebibel. Da den er illustreret, overtræder han på ny det muslimske billedforbud.

Det er dog ikke noget, som bekymrer forfatteren.

- Det er ikke tabu længere, siger Kåre Bluitgen til Jyllands-Posten.

- Efter Muhammed-krisen er vi et helt andet sted, hvor der næppe vil være nogen, der bliver sure. Man kan se utallige tegninger af Muhammed på nettet. Det er ikke kontroversielt, sådan som det var for 15 år siden.

Ingen danskere meldte sig til at illustrere bogen, og derfor er en amerikansk tegner trådt til.

Ifølge Jyllands-Posten er der tale om eksmuslimen Bosch Fawstin fra USA. Han vandt tilbage i 2015 en tegnekonkurrence, der blev udsat for et islamistisk terrorangreb.

Bogen er i øjeblikket i korrektur. Forfatter Kåre Bluitgen har endnu ikke fundet et forlag, der vil udgive bogen. Lykkedes det ikke, vil han udgive den på sit eget forlag, fortæller han.