"Islam er noget lort": 16-årig pige truet på livet efter kritik af islam

En fransk teenager ved navn Mila har skabt stor debat efter en heftig kritik af islam. Som følge af kritikken har hun modtaget så mange trusler, at hun nu ikke længere kan gå i skole og må sættes under politibeskyttelse.
Den 16-årige pige Mila har skabt stor debat i Frankrig og andre lande med sine udtalelser om islam. (Foto fra TV-programmet Quotidien)
Den 16-årige pige Mila har skabt stor debat i Frankrig og andre lande med sine udtalelser om islam. (Foto fra TV-programmet Quotidien)

Claes Kirkeby Theilgaard,

05/02/2020

Mila var indtil for nylig en almindelig 16-årig fransk pige. Men efter at være blevet udsat for homofobiske kommentarer på Instagram fra en muslimsk mand leverede hun en kritik af islam, som nu har ændret hendes liv fuldstændigt.

- Jeg hader den religion. Der er kun had i Koranen. Jeg mener, at Islam er noget lort, sagde Mila i en live-video på Instagram.

Hun fulgte op på beskyldninger om racisme med ordene:

- Jeg er overhovedet ikke racist, og man kan ikke være racistisk over for en religion.

Efter sin heftige kritik af islam har Mila modtaget så mange dødstrusler, at hun nu ikke længere kan gå i skole i den forstad til byen Lyon, hvor hun bor. I stedet er hun gået under jorden og er blevet sat under politibeskyttelse med sin familie, mens hele Frankrig diskuterer hendes udtalelser.

I et TV-program ved navn Quotidien deltog Mila for at slå fast, at hun ikke fortryder sine udtalelser.

- Jeg har intet at skjule, og jeg har ikke gjort noget forkert, siger den 16-årige islamkritiker.

"Mila-affæren", som sagen om den 16-årige er blevet døbt, har gjort hende kendt i hele Frankrig og også udover landets grænser.

På sociale medier trender hashtagget #JeSuisMila (Jeg er Mila, reference til hashtagget #JeSuisCharlie, der blev populært efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo, red.) og det anvendes flittigt som sympatierklæring og støtte til den 16-åriges ret til at kritisere islam. Modstandere anvende ligeledes hashtagget #JeNeSuisPasMila som udtryk for, at det bestemt ikke er alle, der er hverken enige i Milas islamkritik eller hendes ret til at ytre den.

Dog modtager Mila vigtig støtte fra blandt andet Zineb El Rhazoui, en journalist fra Charlie Hebdo.

- Ud over min sympati for hende og for alt, hun går igennem i en meget ung alder, beundrer jeg hende personligt. For mig er hun en model for fransk ungdom. Hun er en pige, der har forstået, hvad en universel tankegang og oplysning går ud på, skriver El Rhazoui om "Mila-affæren".

Også Marine le Pen, formand for det indvandringskritiske parti Rassemblement National, giver sin uforbeholdne støtte til Mila, som hun mener udviser "mere mod end den samlede politiske elite de sidste 30 år".