Trump til strejkende fabriksarbejdere: I ender alligevel uden job

Donald Trump sprang over kandidatdebatten og talte i stedet i pessimistiske vendinger til fabriksarbejdere.
Donald Trump havde droppet at debattere mod sine partifæller i Los Angeles og var i stedet mødt op i Michigan, hvor fabriksarbejdere strejker for mere i løn ved landets største bilproducenter.
Donald Trump havde droppet at debattere mod sine partifæller i Los Angeles og var i stedet mødt op i Michigan, hvor fabriksarbejdere strejker for mere i løn ved landets største bilproducenter.

Ritzau Ritzau,

28/09/2023

Donald Trump, USA's tidligere republikanske præsident, droppede onsdag sit partis interne kandidatdebat for i stedet at troppe op i Michigan og tale med de strejkende fabriksarbejdere.

Mens landets nuværende præsident, Joe Biden, er gået til demonstration side om side med fabriksarbejderne og støtter deres krav om 40 procent mere i løn, har Donald Trump et anderledes dystert budskab til arbejderne.

- Det gør ikke den mindste forskel, hvad I får, for om to år står I alligevel alle sammen uden arbejde, lød varslet fra rigmanden.

Den amerikanske regering har med Joe Biden i spidsen forpligtet sig til at forbyde regeringsindkøb af benzin- og dieselbiler inden 2035.

Bidens kampagnestab hævder, at Trump med udtalelserne forsøger at smide et røgslør ud for at dække for sin egen ringe indsats for fabriksarbejdere i embedet.

- Donald Trump lyver om præsident Bidens dagsorden for at distrahere fra sine dårlige resultater med trickle-down-skattelettelser (kritisk udtryk om økonomisk politik, som favoriserer velhavende, red.), lukkede fabrikker og arbejdspladser, som er blevet udliciteret til Kina, lyder det fra kampagnestaben.

Man kunne tilgive den overraskelse, som nogle republikanske vælgere måske har mærket, da de så ekspræsidenten til stede i Michigan.

Godt 3000 kilometer mod vest var nogle af hans mest fremtrædende partifæller nemlig samlet på Ronald Reagan-biblioteket i Los Angeles, hvor de debatterede, hvordan partiet skulle håndtere USA's udfordringer, hvis en republikaner skulle få nøglerne til Det Hvide Hus igen.

Samlet var Floridas guvernør, Ron DeSantis, iværksætteren Vivek Ramaswamy, tidligere vicepræsident Mike Pence, tidligere New Jersey-guvernør Cris Christie, senator Tim Scott, North Dakotas guvernør, Doug Burgum, og Nikki Haley, som er tidligere guvernør for South Carolina.

Og fraværet af Donald Trump, der har en grovmundet rivalisering med Ron DeSantis, blev prompte italesat af de fremmødte præsidentkandidater.

- Donald Trump er meldt savnet i tjeneste, lød det fra Floridas guvernør, der som en af de første meldte sig til at udfordre Trump i kampen om den republikanske nominering.

Ekspræsidenten berørte debatten fra talerstolen i Michigan, men gav indtryk af, at han slet ikke ser sine partifæller som relevante modstandere, og at det rigtige politiske bump på vejen er den demokratiske præsident.

- De er alle sammen jobkandidater, sagde Trump om republikanerne, med henvisning til at fremtrædende præsidentkandidater ofte bliver udpeget til ministerposter, hvis de ikke vinder præsidentvalget.

- Kan nogen som helst overhovedet se en vicepræsident i den gruppe? Det tror jeg ikke.

Amerikanerne skal stemme om en ny præsident i 2024. Inden da skal hvert af de to store partier, Republikanerne og Demokraterne, vælge en kandidat hver, som har partiets officielle støtte.

Kilde: /ritzau/Reuters