Trump hiver sejr hjem på første dag af rigsretssag

Donald Trumps stabschef og hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver slipper for at vidne i rigsretssag.
Senatet indledte tirsdag rigsretssagen mod præsident Donald Trump for magtmisbrug og hindring af Kongressen arbejde. Her tog den amerikanske præsident sejren hjem i første runde. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)
Senatet indledte tirsdag rigsretssagen mod præsident Donald Trump for magtmisbrug og hindring af Kongressen arbejde. Her tog den amerikanske præsident sejren hjem i første runde. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

22/01/2020

Senatet i USA har tirsdag og natten til onsdag afvist flere forslag fra Demokraterne om at kræve dokumenter og beviser fremlagt i rigsretssagen mod præsident Donald Trump.

I tre separate forslag om udlevering af e-mails og andre dokumenter i sagen fra Det Hvide Hus har Senatet stemt imod.

Det sker med stemmerne 53 mod 47. Samtlige 53 republikanere i det 100 mand store Senat fulgte deres partilinje i alle tre afstemninger.

Samtidig har Senatet afvist, at budgetdirektøren i Det Hvide Hus, fungerende stabschef Mick Mulvaney, kan vidne i rigsretssagen mod Trump.

Demokraterne har krævet, at Mick Mulvaney skal vidne om sit kendskab til, om Trump i strid med loven tilbageholdt 400 millioner dollar - som Kongressen havde bevilget til Ukraine - som afpresning.

Nyhedsbureauet Reuters beskriver udfaldet som "et tidligt tegn på, at sagen vil fortsætte i en retning, der er fordelagtig for Trump".

John Bolton, tidligere national sikkerhedsrådgiver for Trump, vil heller ikke blive indkaldt som vidne, fordi den anmodning fra Demokraterne også er nedstemt. Det er sket onsdag morgen dansk tid.

Bolton, der forlod stillingen i september sidste år, har før sagt, at han var villig til at stille oppe som vidne.

Ifølge Demokraterne er Det Hvide Hus i besiddelse af flere dokumenter, som vil kaste lys over Donald Trumps påståede forsøg på at presse Ukraine til at grave snavs frem om demokraten Joe Biden.

Senatet indledte tirsdag rigsretssagen mod Donald Trump for magtmisbrug og hindring af Kongressen arbejde.

Det sker i dyb uenighed mellem republikanere og demokrater i Senatet.

Et hold af demokratiske medlemmer fra Repræsentanternes Hus, der skal optræde som anklagere i sagen, ønsker, at der skal kunne indkaldes vidner samt fremlægges dokumenter fra Det Hvide Hus og udenrigsministeriet.

Det har den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, på forhånd sagt, at han ikke ønsker. Han har i stedet fremlagt en plan for en proces uden nye vidner eller dokumenter.

Den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, mener, at Mitch McConnell i ledtog med præsidenten er i gang med at dække over en forbryderisk handling.

Kilde: /ritzau/Reuters