Russisk allieret overvejer sin fremtid

Vladimir Putin har ikke mange allierede tilbage. Og blandt de få, der er tilbage, overvejer i hvert fald en allieret sin fremtidige støtte til den russiske præsident.
Foto: Russiske præsidentkontor
Foto: Russiske præsidentkontor

Rikki Jørgensen,

19/09/2023

Den allierede, der lige nu overvejer sin fremtid, er Armenien. Landet er under ledelse af premierminister Nikol Pashinyan, og han har for nylig genovervejet sin alliance med Rusland.

Armenien, der er en tidligere sovjetrepublik, har i mange år været afhængig af Rusland i de fleste sikkerhedsspørgsmål. Men Pashinyan betragter nu denne afhængighed som en "strategisk fejltagelse", det skriver CNN. Han mener, at Rusland selv har brug for våben og ikke længere kan opfylde det behov Armenien har.

Det skriver dagens.com.

Armenien er særligt bekymret over de stigende konflikter og de spændinger, der er med nabolandet Aserbajdsjan. Landet føler sig svigtet af Ruslands manglende evne eller vilje til at gribe ind i de igangværende stridigheder mellem de to nationer. Som en konsekvens har Armenien indledt militære øvelser med USA, hvilket har irriteret Rusland.

Nogle analytikere mener, at Ruslands passive holdning skyldes, at de er optaget af invasionen af Ukraine.

Andre mener, at Ruslands uvilje til at vælge mellem Armenien og Aserbajdsjan i praksis har fået dem til at vælge Aserbajdsjan. Denne passive holdning ses som en pro-aserbajdsjansk position.

Armenien havde investeret mange år, endda århundreder, i troen på, at Rusland ville opfylde sine strategiske forpligtelser og forsvare dem mod udenlandsk aggression.

Denne tro er blevet knust, da Rusland ikke har handlet i 2020, 2021 og nu også i 2022.