Libanons parlament støtter ny regering trods store protester

Der har tirsdag været store protester i Libanon, hvor parlamentet har erklæret sin støtte til ny regering.
Sikkerhedsstyrker i Libanon affyrede tirsdag blandt andet tåregas mod demonstranter, der forsøgte at blokere parlamentarikeres adgang til parlamentsbygningen.
Sikkerhedsstyrker i Libanon affyrede tirsdag blandt andet tåregas mod demonstranter, der forsøgte at blokere parlamentarikeres adgang til parlamentsbygningen.

Claes Kirkeby Theilgaard,

12/02/2020

Libanons nye regering har tidligt tirsdag aften ved en tillidsafstemning sikret sig støtte fra landets parlament.

Afstemningen blev afholdt, efter at der dagen igennem har været store protester fra demonstranter uden for parlamentet. Sikkerhedsstyrker har blandt andet benyttet sig af tåregas og vandkanoner mod demonstranterne.

63 ud af de 84 tilstedeværende parlamentsmedlemmer gav tirsdag deres støtte til premierminister Hassan Diabs nye regering.

Den relativt ukendte akademiker Hassan Diab fik i december til opgave at danne en regering i Libanon. Det skete, efter at den tidligere premierminister Saad al-Hariri blev tvunget til at gå på grund af pres fra demonstranter.

Demonstranterne mener dog ikke, at den nye regering møder deres krav og vil være i stand til at redde Libanons skrantende økonomi.

I løbet af tirsdagen forsøgte demonstranter at blokere de libanesiske parlamentarikeres adgang til parlamentsbygningen.

Men det lykkedes for tilstrækkeligt mange at nå frem til at gøre afstemningen gyldig. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den tidligere premierminister Saad al-Hariri, der er sunnimuslim og milliardær, ledte fra januar 2019 en samlingsregering i landet. Han gik dog af i oktober sidste år efter omkring to ugers stor uro i landet.

Uroen var udløst af utilfredshed med en dyb økonomisk krise, der har bragt landet på randen af statsbankerot.

Samtidig er der en generel opfattelse af, at politikerne er dybt korrupte.

Den nuværende libanesiske premierminister, Hassan Diab, blev udpeget i december med støtte fra den magtfulde Hizbollah-bevægelse.

Det er blandt andet båndene til Hizbollah og de etablerede politiske partier i Libanon, der gør, at demonstranterne ikke har tiltro til den nye leder.

Diab siger tirsdag i parlamentet, at han vil præsentere en økonomisk redningsplan for landet inden udgangen af februar.

Kilde: /ritzau/Reuters