Irans øverste leder kræver dødsstraf efter hundredvis af skolepiger er blevet ofre for mystisk forgiftning

Forgiftningerne af de iranske skolepiger har spredt sig til over 50 skoler og mere end 400 elever. Nu kræver Irans øverste leder handling.
Foto: Iris, Pixabay
Foto: Iris, Pixabay

180Graders Redaktion,

07/03/2023

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har opfordret til dødsstraf til den, der har forgiftet hundredvis af skolepiger. Den øverste leder i Iran sagde, at hvis skolepigerne er blevet forgiftet bevidst, så vil det være en "utilgivelig forbrydelse".

"Hvis forgiftning af de studerende er bevist, bør dem, der står bag denne forbrydelse, idømmes dødsstraf, og der vil ikke være nogen amnesti for dem," udtalte Khamenei om rækken af forgiftninger ifølge en CBS News i mandags.

Kommentarerne kommer efter iranske embedsmænd i løbet af de seneste uger er begyndt at anerkende de forgiftninger, som startede sidste år og har fået hundredvis af skolepiger over hele landet til at blive syge.

Angrebene har indtil videre ramt over 50 skoler i landet og mere end 400 skolepiger i 21 provinser over hele Iran er blevet ramt. Nogle politikere har skudt skylden på religiøse ekstremistiske grupper, der kæmper imod pigers uddannelse i landet.

Der vides stadig meget lidt om, hvordan forgiftningerne er skete, eller om det er sket bevidst. Iran har ikke tidligere oplevet angreb fra religiøse ekstremister, der er rettet mod uddannelse af kvinder i landet.

Irans indenrigsminister Ahmad Vahidi har fortalte, at myndighederne indsamler "mistænkelige prøver" fra nogle af skolerne. Det er dog ikke uddybet, hvad der blev fundet.

I stedet har han opfordret offentligheden til at bevare roen.

I mellemtiden har forældre gået på social medier, hvor de har lagt billeder op af skolepiger på skadestuer. og opslag, hvor pigerne klager over hovedpine, hjertebanken, åndenød, kvalme, svimmelhed og at de føler sig sløve.

Andre har beskrevet lugten af mandariner, klor eller rengøringsmidler.

"En dårlig lugt spredte sig pludselig, jeg blev svimmel, og jeg faldt til jorden," fortalte en skolepige ifølge CBS.