Den ukrainske hær giver ikke op i Bakhmut

Kampene i Bakhmut i det østlige Ukraine har stået på i flere måneder. De sidste dage har meldingerne været, at byen har været ved at falde, og den ukraineske hær ville trække sig tilbage. Det afviser den ukrainske hær dog. I stedet for en tilbagetrækning bliver der meldt om en intensiveret tilstedeværelse.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

180Graders Redaktion,

07/03/2023

Den ukrainske regering har afvist et forslag om, at hæren skal trække sig tilbage fra den voldsomt omstridte by Bakhmut i det østlige Ukraine.

Ifølge det ukrainske præsidentkontor ønsker hærledelsen endda at styrke deres positioner i Bakhmut. På et møde med præsident Volodymyr Zelenskyy talte hærchef Valeriy Zalushnyy og chefen for de ukrainske landstyrker, Oleksandr Syrskyy, for at "fortsætte deres forsvarsoperation" og "styrke positionen i Bakhmut". Det lyder det i en erklæring fra den ukrainske regering.

Søndag blev det ellers meldt ud, at Ukraine burde trække sine styrker ud af byen i stedet for at risikere en omringning og et større tab af tropper. Eksperter forudsagde, at det var et sandsynligt scenarium, og at det stadig var muligt for styrkerne at lave en tilbagetrækning.

Ifølge flere russiske militærbloggere har Wagner-gruppen, der kæmper i Bakhmut, i mellemtiden indtaget flere dele af området i øst, syd og nord for Bakhmut.

Dermed et byen næsten omringet, og de ukrainske forsvarere kan kun benytte vejen til vest for Bakhmut som forsynings- og mulig tilbagetrækningsrute.

Bakhmut er en industriby med en befolkning før angrebet på omkring 70.000. Bakhmut har været genstand for hårde kampe siden sommeren 2022. Byen, der nu ligger i ruiner, har ifølge officielle tal, omkring 5.000 civile, der stadig holder ud.

Kampen om Bakhmut er mere symbolsk end strategisk. Særligt for den russiske militære ledelse. De har brug for en succes. En succes, som Ukraines regering tilsyneladende ikke er villig til at give dem.