16-årig dømt til fire år på institution for drab i indkøbscenter

31-årig bandeleder blev dræbt i indkøbscentret Emporia i Malmø sidste år. Drabsmanden har nu fået sin straf.
En 16-årig dreng, som likviderede en 31-årig bandeleder i indkøbscentret Emporia i Malmø i august sidste år, fik fredag den hårdest mulige straf på fire års anbringelse i en lukket ungdomsinstitution. Det er et af de opsigtsvækkende skyderier i Sverige i de seneste år, hvor antallet af skuddrab har sat rekorder.
En 16-årig dreng, som likviderede en 31-årig bandeleder i indkøbscentret Emporia i Malmø i august sidste år, fik fredag den hårdest mulige straf på fire års anbringelse i en lukket ungdomsinstitution. Det er et af de opsigtsvækkende skyderier i Sverige i de seneste år, hvor antallet af skuddrab har sat rekorder.

Jens Asbjørn Bøgen,

01/09/2023

En 16-årig dreng, som likviderede en 31-årig bandeleder i indkøbscentret Emporia i Malmø i august sidste år, fik fredag den hårdest mulige straf på fire års anbringelse i en lukket ungdomsinstitution.

Det er et af de opsigtsvækkende skyderier i Sverige i de seneste år, hvor antallet af skuddrab har sat rekorder.

Den dømte var 15 år, da han begik drabet.

- Hvis han havde været voksen, ville han have fået livstid, konstaterer byretten i Malmø.

Forsvarer Johan Fernvall mente, at en straf på to år ville være nok.

- Min klient er meget, meget ung. Praksis er så, at man ikke går op på den strengest mulige straf. Jeg mener også, at der er formildende omstændigheder, siger han.

Skyldig i drab, ikke drabsforsøg

Ved skuddrabet 19. august sidste år blev en kvinde hårdt såret. Derfor er den 16-årige også dømt for drabsforsøg. Han er desuden dømt for at have udsat andre for fare, da flere personer var ved at blive ramt af skud.

Den 16-årige erkendte sig skyldig i drabet på den 31-årige bandeleder, men han nægtede sig skyldig i drabsforsøg på tre personer - deriblandt den hårdt sårede kvinde, som blev ramt i ryggen.

Han var tiltalt for at have udsat yderligere otte personer for fare, idet han skød i retning mod det sted, hvor de stod.

Under retssagen, som fandt sted for lukkede døre, hævdede den tiltalte, at han udførte forbrydelsen på eget initiativ, som en hævngerning for at være blevet snydt i en narkotikahandel.

Det fandt Malmø byret var en "forklaring, som åbenlyst var konstrueret efterfølgende".

Stukket af inden drab

På tidspunktet for drabet var drengen stukket af fra en ungdomsinstitution.

Han havde hverken penge eller mobiltelefon, og han var fuldstændigt afhængig af hjælp fra andre, påpegede anklagemyndigheden.

Det var også bevist, at drengen ankom til Emporia sammen med en anden mand.

Syv andre sidder varetægtsfængslet i sagen, der har tråde til Sveriges bandemiljø.

Anklager Michelle Stein sagde under afslutningen på sagen, at man "i visse tilfælde tager for stort hensyn til den tiltaltes alder på bekostning af, at udgangspunktet skal være, hvor alvorlig forbrydelsen er".

I modsætning til Danmark, der har afskaffet den såkaldte strafrabat til unge gerningspersoner, har Sverige stadig en maksimumsstraf på fire år i sikret institution for unge under 18 år.

På de lukkede institutioner får de tilbud om uddannelse, ligesom der er en socialpædagogisk indsats.

Bandeskyderierne var hovedemnet ved sidste års valg i Sverige.

Statsminister Ulf Kristerssons konservative regering kom til magten på et løfte om at sikre lov og orden. Det var et centralt tema allerede under den tidligere socialdemokratiske regering.

Kilde: /ritzau/TT