Forældrekøb – hvad er det og hvordan fungerer det?

I denne artikel får du en samlet guide for en række forskellige råd og tips til, hvad du skal vide om forældrekøb for at komme godt fra start.
forældrekøb

180Graders Redaktion,

25/05/2020

Står du og overvejer et forældrekøb til dit barn – måske en forældrekøbt andelsbolig? Flere og flere forældre vælger at købe boliger til deres børn, fordi boligmarkedet er vanskeligt at træde ind på for en studerende. Lejemålene kan være usandsynligt høje, og det kan være svært at finde den perfekte bolig i det helt rigtige område. Inden du beslutter dig for et forældrekøb, stiller du sikkert mange spørgsmål til praktikken. Derfor får du nedenfor en samlet guide for en række forskellige råd og tips til, hvordan du kommer godt fra start, og hvad du skal vide om et forældrekøb.


Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb betyder helt specifikt, at du faktisk køber noget til dig selv, som dit barn får lov til at bosætte sig i. Det vil sige, at det er din bolig, som du vælger at udleje til dit barn. Som bekendt er de store byer særligt vanskelige at finde bolig i. Især for studerende, der har en begrænset indkomst, og som er oppe at konkurrere imod alle de andre studerende, som også er på udkig efter den billigste bolig med den bedste beliggenhed. I de tilfælde kan et forældrekøb være et klogt valg og ikke mindst en god bjørnetjeneste for dit barn, der sikkert er frustreret over, at boligmarkedet er så vanskeligt, når det til kommer til lejemål i studiebyerne.


Et forældrekøb antyder, at det er forældrene, der køber en bolig til deres børn. Men sådan er det faktisk nødvendigvis ikke. Der er ikke nogen regler om, at det skal være forældrene, der må købe en bolig og udleje til børnene. Det skal være familierelationer, men det kan i lige så høj grad være et sæt bedsteforældre, som det kan være en tante, moster eller onkel. Essensen er, at du ved at kaste dig ud i et forældrekøb, investerer i dit barns studieliv og skaber trygge rammer, som han eller hun vil værdsætte meget højt. Det giver anledning til, at dit barn kan koncentrere sig fuldt ud om sit studie uden forhåbentlig at bekymre sig for meget om økonomi eller boligsituation. Derudover er der en række skattemæssige fordele ved et forældrekøb, som vi kommer nærmere ind på senere. Se fordelene ved at forældrekøb her:

  • Du giver dit barn trygge rammer, fordi du investerer i dit barns studie og sikrer ham eller hende et godt studieliv
  • Du giver dit barn en god bolig med en fast leje
  • Du investerer i en bolig, der er fornuftigt på længere sigt samtidig med, at du sikrer, dit barn har en pålidelig lejer


Hvordan beregner man husleje ved forældrekøb? 

Når du vælger et forældrekøb, kan du udleje boligen lavt, mens dit barn studerer. Selvfølgelig skal du følge de lovmæssige regler, der er forbundet med et forældrekøb. Når det kommer til beregning af huslejen, så skal du fastsætte en leje efter markedslejen, som dit barn skal betale. Selvom det er dit barn, du udlejer til, så bør du altid lave en lejekontrakt. Den er blandt andet nødvendig i tilfælde af, dit barn vil søge boligstøtte. Her skal lejekontrakten sendes med som dokumentation, når boligstøtten skal beregnes. Huslejen skal derfor dokumenteres i den kontrakt, I laver. Når du skal fastsætte den, så skal det for det første gøres i forhold til markedslejen i det område, hvor boligen ligger. Du må hverken sætte huslejen for højt eller for lavt.


Hvordan fungerer forældrekøb praktisk?

Der er ikke forskel rent praktisk på, om du køber en lejlighed til dig selv eller til dit barn i den forstand, at det er samme mølle, du skal igennem, når du køber en bolig. Forskellen er bare, at du i dette tilfælde skal udleje boligen til dit barn. Derfor er det blandt andet essentielt, at du tjekker op på, om det overhovedet er lovligt i ejerforeningen at leje lejligheden ud. Der er nemlig ofte en række regler for, hvad du må og ikke må. Inden du køber, er det derfor vigtigt, at du tjekker op på det. Det kan du blandt andet tjekke i foreningens vedtægter.


Derudover skal du selv fastsætte en husleje til dit barn, som du som sagt gør ved at følge markedsloven nøje, så lejen stemmer overens med den. Derefter skal du være særligt opmærksom på de skattemæssige forhold. Her skal du nemlig vælge imellem en række forskellige skatteordninger. Alle tre kan give dig skattemæssige fordele. Det kan du læse om lige nedenfor. Når det er sagt, er der selvfølgelig også en økonomisk risiko ved et forældrekøb. Det er derfor vigtigt, du sætter dig god ind i forældrekøb.


Hvordan fungerer de skattemæssige forhold? 

Når du udlejer forældrekøbet til dit barn, så fungerer det som en selvstændig erhvervsvirksomhed. Du skal derfor betale skat af det overskud, der kommer ud af udlejningen og dermed huslejeindtægten. Du kan vælge imellem tre forskellige metoder til beskatning:


• Beskatning efter virksomhedsordningen 

• De almindelige skatteregler (personskatteordningen)

• Beskatning efter kapitalafkastordningen


Ligesom med skattefrie gaver, kan der altså være nogle skattemæssige fordele, alt efter hvilken mulighed, du vælger. Hvis du vil være sikker på, at du vælger det rigtig, er det altid en god idé at forhøre dig hos en revisor eller anden fagperson, der kan hjælpe dig med at vurdere mulighederne. Som sagt er der nemlig fordele, men det afhænger selvfølgelig også af, hvad der giver mest mening for dig. Du kan desuden forhøre dig hos SKAT, hvis du er i tvivl om noget.  


Hvad med forældrekøb af andelsbolig?

Andele må gerne forhandles som forældrekøb, hvis du overvejer at investere i en forældrekøbt andelsbolig til dit barn. Dog kan det være forskelligt fra ejerforening til ejerforening, om det kan lade sig gøre. Inden du beslutter dig eller tager ud og ser på andelsboliger, er det altså vigtigt, at du tjekker op, om det overhovedet er en mulighed i den lejlighed, du eller I udser jer for. Indimellem kan det nemlig være et krav fra bestyrelsens side, at ejeren selv er bosiddende i lejligheden, og dermed kan der være risiko for, at det slet ikke er en mulighed at leje den ud. Samtidig er de skattemæssige forhold ikke identiske med almindelige forældrekøb. Derfor er der en række krav og kriterier, du bør tjekke op, inden du beslutter dig for, om det skal være en forældrekøb andelsbolig.