Er du berettiget til boligstøtte?

I denne artikel får du et overblik over alt, der har med boligstøtte at gøre, herunder hvad er boligstøtte, hvordan du beregner boligstøtten, hvordan du søger, og om du opfylder betingelserne.
hvad er boligstøtte

180Graders Redaktion,

18/05/2020

Boligstøtte er en statslig ydelse, som kan opnås af alle mennesker, der bor til leje i en lejebolig. Men du skal opfylde visse betingelser og kriterier for at blive godkendt til boligstøtte. Og støttens størrelse afhænger også af dine økonomiske forhold, dine udgifter og din boligsituation. I denne artikel får du et overblik over alt, der har med boligstøtte at gøre, herunder hvordan du beregner boligstøtten, hvordan du søger, og om du opfylder betingelserne.


Hvad er boligstøtte?

Boligstøtte er et skattefrit bidrag fra det offentlige, som du kan modtage som et slags tilskud til betaling af din husleje. Det er på ingen måde tilstrækkeligt til at dække din fulde husleje, og du kan kun betragte det som et tilskud, der hjælpe dig på månedlig basis. 

Der er forskellige faktorer, der spiller ind i vurderingen af, hvor stor din månedlige boligstøtte kan blive, og beløbet er helt forskelligt fra person til person. Blandt andet er det helt afgørende, hvor meget du tjener, om du eller en anden i husstanden har formue, og hvor stor denne i så fald er.

Det er nemt at søge boligstøtte, og hvis du bor til leje, er der ikke nogen grund til ikke at søge. Det er ikke et lån, og det er dermed heller ikke penge, du skal betale tilbage igen. Det er et rigtigt godt tilbud om at hjælpe dig med at betale en lille del af din husleje.


Hvem må få boligstøtte?

Der er visse betingelser, du skal opfylde for at blive godkendt til at modtage boligstøtte:

  • Du skal bo til leje i et hus eller lejlighed med eget køkken
  • Du skal bo i boligen hele året
  • Hvis du bor sammen med nogen i lejemålet, er det kun én af jer, der må få boligstøtte
  • Du skal være tilmeldt boligen i Folkeregisteret
  • Du skal have en underskrevet lejekontrakt med udlejer


Nogle boligforeninger vælger at få udbetalt boligstøtten direkte til sig for derefter at trække den fra i din husleje.

Hvis du bor i et forældrekøb (det vil sige, at dine forældre har købt lejligheden til dig, og du bor herefter til leje hos dine forældre), kan du stadig godt søge boligstøtte. Men det kræver, at du skal have en underskrevet lejekontrakt.

Hvis din udlejer har fremlejet lejligheden til dig, kan du også søge boligstøtte. Her er det igen meget vigtigt, at der er lavet en underskrevet lejekontrakt mellem dig og fremlejegiver (= din udlejer). Du skal desuden være meget opmærksom på, om fremlejegiver har frameldt sig adressen i Folkeregisteret. I modsat fald vil hans eller hendes indkomst nemlig ellers blive medregnet i din indkomst, idet boligstøtten beregnes på baggrund af den samlede indkomst på adressen.


Søg boligstøtte – sådan gør du

Søg boligstøtte så snart du flytter ind i lejemålet. Hvis du søger boligstøtte senest 30 dage efter, du er flyttet ind, får du boligstøtten udbetalt med tilbagevirkende kraft fra indflytningsdagen. Det kan have sine fordele, idet sagsbehandlingstiden kan være helt op til 9 uger. Søger du efter de 30 dage, vil du først begynde at modtage boligstøtte fra det tidspunkt, hvor du blev godkendt. 

Boligstøtten søges på digital vis gennem borger.dk. Hvis du er digitalt undtaget, kan du dog ansøge om boligstøtte via en fysisk blanket.

Når du søger, skal du have din lejekontrakt klar – den skal være underskrevet af udlejer, for at du kan komme i betragtning til boligstøtte. Det gælder dog ikke, hvis du bor i et alment boligselskab, for her får Udbetaling Danmark automatisk de relevante oplysninger om boligen.


Beregn boligstøtte med en boligstøtte beregner

Som nævnt ovenfor er der mange faktorer, der spiller ind ved beregning af boligstøtte, herunder den årlige indkomst på adresse. I forbindelse med opgørelsen af husstandens samlede indkomst medtages både løn, SU, eventuel positiv kapitalindkomst (negativ kapitalindkomst medtages ikke) samt eventuelle indtægter ved selvstændig virksomhed.


Udover husstandens samlede indkomst spiller følgende faktorer ind:

  • Størrelsen på din husleje (eksklusive el, vand og varme)
  • Størrelsen på din bolig
  • Hvor mange voksne og børn, der bor i lejemålet
  • Om du er førtids- eller folkepensionist, se nedenfor i næste afsnit


Desuden går man ind og ser på, om du eller andre i husstanden har en formue stående. Det kan for eksempel være en stor opsparing, en ejendom, en bil eller aktier. Er den samlede formue i husstanden på mere end 770.500 i 2020, vil det få en betydning for, om og i så fald hvor meget du kan få udbetalt boligstøtte. Tallet reguleres hvert år, så husk at holde øje.


Endelig er der nogle maksimum standarder, som regulerer, hvad du højst kan få udbetalt i boligstøtte.

Hvis du ikke er pensionist, og ikke har nogle børn boende, kan du maksimalt få 1026 kroner om måneden i boligstøtte. Hvis du har 1-3 børn boende, udgør boligstøtten maksimalt 3611 kroner om måneden. Har du 4 børn eller flere boende, kan du maksimalt få 4514 kroner i boligstøtte om måneden.


Særlig boligstøtte til visse personer

Hvis du er folkepensionist eller førtidspensionist har du også mulighed for at få boligstøtte, selvom du bor i en andels- eller ejerbolig. Her udbetales boligstøtten imidlertid som et lån, så det har slet ikke samme fordele, som den almindelige skattefri boligstøtte har. Hvis du modtager kontanthjælp eller er påvirket af kontanthjælpsloftet kan disse forhold også have betydning for din boligstøtte. Læs mere på borger.dk.

Hvis du er folkepensionist eller førtidspensionist må du samlet have en formue på 882.300 kroner, før det får betydning for din adgang til boligstøtte. Er den samlede formue større, vil det få betydning for, hvorvidt og i så fald hvor meget du kan modtaget i boligstøtte.


Også som folke- eller førtidspensionist gælder der visse max standarder for, hvor meget du kan få udbetalt i bedste fald. Som folkepensionist kan du maksimalt få udbetalt 4134 kroner, hvis du har 0-3 børn boende derhjemme. Har du 4 eller flere børn boende i lejemålet, kan du maksimalt få 5168 kroner i boligstøtte om måneden.


Er du førtidspensionist, afhænger de maksimale beløbsstørrelser af, på hvilken ordning du er førtidspensionist. Således vil førtidspensioner efter de nye regler generelt have et mindre max-beløb end førtidspensionister efter de gamle regler.