Alt du skal vide om Borgen Unplugged

Herunder kan se læse mere starten på Borgen Unplugged, og hvad der var motivet for at sende podcasts om de mest aktuelle sager og historier i dansk politik.
borgen unplugged

180Graders Redaktion,

26. maj 2020

Borgen Unplugged er et dansk website og podcast program med fætrene Thomas og Henrik Qvortrup. Du finder alle udsendelserne på programmets hjemmeside, hvor du også får information om kerneindholdet fra hver udsendelse. ”Unplugged” har til formål at give politiske og skarpe analyser til alle danskere. Fætrene Qvortrup har begge solide erfaringer med og uddannelser indenfor journalistik. Herunder kan se læse mere om programmets start, og hvad der var motivet for at sende podcasts om de mest aktuelle sager og historier i dansk politik.


Hvad er Borgen Unplugged?

”Unplugged” er et seriøst og dybdegående podcastprogram, der har til formål at formidle de vigtigste nyheder om dansk politik. Du kan høre programmet, når du ønsker det. Det kan downloades frit, og du finder de mange podcasts på nettet. Du kan afspille et afsnit på din computer, eller du kan lytte til dine podcasts, mens du er på farten. 

Har du brug for at få en analytisk, skarp opdatering på dansk politik, er ”Unplugged” det helt rette medie for dig. Fætrene Qvortrup er ansvarshavende for programmet, og er dem, der tilrettelægger, undersøger og står for formidlingen. Der sendes et nyt podcast hver fredag. 

Borgen Unplugged er for alle danskere. Det er politisk formidling med en lettilgængelig, humoristisk og saglig tilgang. Programmet er 100% frigjort for økonomisk støtte. Dette økonomisk uafhængige fundament er det, der giver fætrene professionel frihed til at formidle de historier, som rører danskerne. De er ikke bundet af en samarbejdsaftale, der bestemmer, hvad de må belyse, og hvordan de skal vinkle tophistorier.

 

Hvem står bag Borgen Unplugged?

Thomas og Henrik Qvortrup er iværksætterne bag programmet og har alle dage været værterne. 

Deres mangeårige erfaringer fra den politiske scene som hhv. kommentatorer og journalister giver ”Unplugged” en stor grad af seriøsitet og tilbundsgående analyser. Begge fætre har været ansat som journalister, politiske kommentatorer og værter for radio- og TV programmer, ligesom de hver især har udgivet bøger indenfor den politisk genre.


Hvem er Thomas Qvortrup

Thomas Qvortrup er oprindeligt uddannet journalist og har været beskæftiget med radio i mange år af sin karriere. Han har blandt andet været vært på programmet ”Gomorn P3”, ”Nova Morgen” og ”Nyhedsministeriet”. Derudover har han fungeret som redigerende journalist på én af Danmarks mest anerkendte medier – Berlingske Tidende. Før han startede ”Unplugged” sammen med sin fætter, var han politisk reporter på Christiansborg. 


Hvem er Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup er en af Danmarks mest kendte og erfarne, politiske kommentatorer. Igennem sin mangeårige karriere indenfor journalistik har han været ansat på en række af de største og mest læste medier (herunder blandt andet Jyllandsposten, Berlingske Tidende, Ekstra Bladet og BT).

Indtil år 2014 fungerede han som politisk redaktør for TV2. 

Siden han blev tvunget til at forlade TV2 som en konsekvens af ”Se og Hør-sagen”, har han startet eget interviewprogram på P4, ligesom han står bag det politiske site ”dagensQ” i samarbejde med Metroexpress.


Hvornår blev Borgen Unplugged startet?

I april 2017 kunne ”Unplugged” fejre deres optagelse nummer 100. På denne tid var det skarpe, tilbundsgående og seriøse podcast program i gang med at skabe sig den følgerskare, som programmet har i dag. De første podcasts og oprettelsen af Borgen Unplugged startede tilbage i år 2015.

Mange mennesker følger Borgen Unplugged på Twitter, der giver et personligt indblik i fætrene Qvortrups arbejde med de populære podcasts. For mange danskere er dansk politik et krævende og udfordrende område at følge med i. Dækning af aktuelle historier fra Christiansborg bliver foretaget af journalister, som skal formidle neutralt og upartisk. Fætrene Qvortrup tilbyder en mere skarp vinkel på Danmarks vigtigste, politiske tophistorier i deres ugentlige programmer.


Hvad var de politiske bevæggrunde for at startet websitet?

Navnet på programmet giver et godt billede af, hvad Borgen Unplugged står for, og hvad visionen er. ”Unplugged” betyder i denne sammenhæng, at programmet giver et reelt, autentisk og ærligt billede. Programmet eksisterer uden Licenskroner og mediestøtte. Dette skaber en større frihed for værterne til at formidle historier og nyheder, uden at skulle være bundet af krav og begrænsninger. Programmet er ikke støttet fra offentlig side.

Der er ikke brugt nogle virkemidler for at få historierne til at fremstå mere dramatiske eller voldsomme. 

Fætrene Qvortrup tilbyder alle danskere at kunne følge de store, politiske nyheder ud fra en ærlig, saglig og oplysende vinkel.

Hvor den politiske dækning i nyhederne (enten på TV eller i radio) tit og ofte har indforståede diskussioner, gør fætrene Qvortrup meget ud af at formidle nyheder på et lettilgængeligt sprog. De bruger gerne humoristiske bemærkning, så det tunge, politiske stof er nemmere at tilegne sig. Det sprog de anvender, henvender sig til alle, og det gør formidlingen mere vedkommende. 

Denne tilgang har ført til, at mange danskere i dag vælger Borgen Unplugged, når der ønskes en status på Dansk politiks tophistorier. 

Det var fætrenes intention at tilbyde et medie til danskerne, som er frigjort af krav om kort nyhedsformidling. Hensigten er at gå i dybden med de historier, som rører sig, og som har betydning for os alle. Politik skal være for alle, og med ”Unplugged” udbredes den politiske nyhedsformidling.


Følg Borgen Unplugged på Twitter og find podcasts på hjemmesiden

Mange af de faste lyttere på programmet følger fætrene på deres Twitterside (@BorgenUnplugged). Her giver Henrik og Thomas Qvortrup ugentlige opdateringer gennem billeder og små tekster. Dette er med til at skabe en personlig oplevelse for mange af lytterne, når de kan følge værter i deres studie. 

Derudover får du opdateringer og opfølgninger på historier og udsendelser. Du får links til supplerende nyheder, som giver dig med politisk interesse mulighed for at kunne gå i dybden med relevant indhold. 

Fætrene uploader artikler og links på deres profil, så du nemt, enkelt og hurtigt kan få historier, der matcher dine politiske interesser. 

På hjemmesiden kan du altid finde frem til de podcasts, der interesserer dig. Den enkle og brugervenlige side gør det nemt at få et overblik over de seneste 100 udsendelser. 

Alle udsendelser står beskrevet med tekst om indhold, dato og tema. De fleste udsendelser varer knap 1 time. 


Læs også: Alt du skal vide om DR Deadline