Du skal i hvert fald ikke bruge dem som et middel til at leve sundere.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udgivet nye retningslinjer om ikke-sukker sødestoffer (NSS'er) i forhold til vægttab.
Og konklusionen er ikke til at tage fejl af: Hold dig fra dem.
Kort fortalt fraråder WHO altså brugen af alle sødestoffer, både naturlige og kemiske, som et middel til at leve sundere, hvilket WHO kalder vægtkontrol.
Kan gøre mere skade end gavn
Anbefalingen er baseret på resultaterne af en systematisk gennemgang af den tilgængelige dokumentation, som tyder på, at brug af NSS'er ikke giver nogen langsigtet fordel ved at reducere kropsfedt hos voksne eller børn.
Resultaterne af gennemgangen tyder også på, at der kan være potentielle uønskede effekter ved langvarig brug af NSS'er, såsom øget risiko for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og dødelighed hos voksne.
"At erstatte frit sukker med NSS (sødemidler, red.) hjælper ikke med vægtkontrol på lang sigt. Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere frit sukkerindtag på, såsom at indtage mad med naturligt forekommende sukkerarter, som frugt, eller usødet mad og drikkevarer," siger Francesco Branca, WHO-direktør for ernæring og fødevaresikkerhed og fortsætter:
"NSS er ikke essentielle kostfaktorer og har ingen ernæringsmæssig værdi. Folk bør reducere kostens sødme helt, begyndende tidligt i livet, for at forbedre deres helbred."
Tandpasta og cremer undtaget
Almindelige sødestoffer omfatter blandt andre acesulfam K, aspartam, advantame, cyclamater, neotame, saccharin, sucralose, stevia og steviaderivater.
Men selvom anbefalingen som udgangspunkt gælder for alle mennesker på kloden, så er der også undtagelser. For eksempel personer med allerede eksisterende diabetes.
Anbefalingen gælder heller ikke for personlig pleje og hygiejneprodukter, der indeholder sødemidler, såsom tandpasta, hudcreme og medicin, eller for kaloriefattige sukkerarter og sukkeralkoholer (polyoler), som er sukkerarter eller sukkerderivater, der indeholder kalorier.