E.coli og meget andet - så ulækre er kontorkøkkener

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer til, at kontorfolk strammer op, når det kommer til hygiejnen.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jens Asbjørn Bøgen,

06/03/2023

Kontorpersonale rådes til seriøst at overveje at forbedre deres hygiejnestandarder, efter at en stor mængde farlige bakterier blev fundet af videnskabsmænd, når de undersøgte køkkenartikler til fælles arbejdspladser.

Det skriver Ladbible.

Britiske videnskabsmænd har fundet beviser for insekter, der typisk spredes gennem afføring på genstande som kedler, køleskabsdørhåndtag og kaffemaskiner samt mikrobølgeknapper.

Dr. Adam Roberts, en mikrobiolog fra Liverpool School of Tropical Medicine og chefforsker på undersøgelsen sagde, at resultaterne afslører, at personalet 'ikke vasker deres hænder grundigt, eller overhovedet, efter at have gået på toilettet'.

"Den potentielle afsmittende effekt af dette er, at hvis en person, der er mere modtagelig for infektion, så rører ved de samme overflader, kan de risikere at blive syge," siger Dr. Roberts.

Finder E.coli bakterier

Dr. Roberts og hans team testede med vatpinde på fælles køkkenområder i kontorlokaler og bygningsarbejderes pauserum og fandt flere typer bakterier, herunder E.coli - en almindelig bakterie, der er kendt for at forårsage mave-tarm-sygdomme såsom diarré og UVI.

De opdagede også pseudomonas, som er forbundet med luftvejsinfektioner, og Klebsiella, en mikrobe, der spredes via fæces og kan føre til lungebetændelse.

Sidstnævnte blev fundet på næsten alle 11 køkkenting, der blev testet.

Forskerne fandt også ud af, at hver genstand havde en tilstedeværelse af svampe, og køleskabsdørens håndtag var den værste synder.

Den nemme løsning

Der er dog en nem løsning til at minimere risikoen.

"Den enkle måde at forsøge at minimere denne risiko på er dog at praktisere god håndhygiejne så meget som muligt." siger Dr. Roberts.

Direktør for folkesundhed for Warrington og forskningskommissær Thara Raj tilføjede:

"Køleskabsdørhåndtag, kaffemaskiner og elkedler syntes at være de steder, hvor der var flest bakterier. Alle er genstande, som vi sandsynligvis vil røre flere gange hver dag. Det vigtigste at huske er, at disse bakterier er fuldstændig usynlige for det blotte øje, så selvom disse ting ser rene ud, kan de faktisk være hjemsted for mange forskellige mikrober."

Undersøgelsen kom som en del af en bredere kampagne kendt som Simple Things - et program, der havde til formål at opmuntre folk til at gøre simle ting for at reducere spredningen af ​​almindelige sygdomme som influenza, norovirus og forkølelse.

Undersøgelsen blev skabt på grund af, at norovirus-tilfælde var på det højeste, de har været i over et årti.