Trump vil sætte Antifa på terrorliste

Donald Trump beskylder den antifascistiske bevægelse for at kapre fredelige protester på tværs af USA.
Antifa er dukket frem i løbet af de senere år, delvis i opposition til en række højreorienterede demonstrationer i Charlottesville, Virginia, i 2017. (Arkivfoto)
Antifa er dukket frem i løbet af de senere år, delvis i opposition til en række højreorienterede demonstrationer i Charlottesville, Virginia, i 2017. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

02/06/2020

Donald Trump vil sætte aktivistbevægelsen Antifa på USA's terrorliste.

Det oplyser præsidenten på Twitter.

Præsidenten anklager Antifa og det, han kalder "det radikale venstre" for at stå bag de seneste dages voldsomme optøjer på tværs af USA.

- USA vil udpege Antifa som en terrororganisation, skriver Donald Trump på Twitter.

Præsidenten og nogle af hans øverste rådgivere beskylder Antifa og andre grupper, som de kalder "yderliggående, venstreorienterede ekstremister", for at kapre fredelige protester mod en sort mands død i Minneapolis.

Den ubevæbnede mand, George Floyd, døde i forbindelse med en brutal anholdelse foretaget af en hvid politibetjent mandag.

Floyds død har skabt oprør i en lang række amerikanske byer.

På Twitter lykønsker Trump de nationale tropper for at have formået at skabe ro og orden i Minneapolis lørdag efter dage med optøjer.

- Anarkisterne, der bliver styret af Antifa, blev hurtigt lukket ned, skriver præsidenten.

Antifa - hvis navn er en sammentrækning af antifascist - er en international bevægelse af aktivister og demonstranter - nogle af dem militante - på den yderste venstrefløj.

Den er også til stede i Danmark.

Bevægelsen er dukket frem i løbet af de senere år, delvis i opposition til en række racistiske demonstrationer i Charlottesville, Virginia, i 2017.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Så sent som i juli sidste år sagde Donald Trump ligeledes, at han ville sætte Antifa på USA's terrorliste.

- Det overvejes at erklære Antifa - den feje, radikale, venstreorienterede gruppe, der går rundt og slår ikkevoldelige folk i hovedet med baseballkøller - for en større terrororganisation, skrev præsidenten dengang på Twitter ifølge nyhedsbureauet dpa.

Udmeldingen fra Trump kom, efter at de republikanske senatorer Ted Cruz og Bill Cassidy havde foreslået at placere bevægelsen på USA's liste over terrororganisationer.

Forslaget kom i kølvandet på et overfald på den konservative journalist Andy Ngo. Overfaldet skete under en demonstration i Portland, Oregon, i slutningen af juni 2019, hvor venstreorienterede og højreorienterede demonstranter stødte sammen.

Kilde: /ritzau/