WHO-chef: Pandemi bør være slut om mindre end to år

Teknologien skal forhindre, at coronasmitte spreder sig. Men globaliseringen og tæthed er en forhindring.
Jeg tror, vi kan slutte coronapandemien hurtigere end det var tilfældet med den spanske syge for hundrede år siden, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Arkiv)
Jeg tror, vi kan slutte coronapandemien hurtigere end det var tilfældet med den spanske syge for hundrede år siden, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Arkiv)

180Graders Redaktion,

24. august 2020

Verden bør være i stand til at at få pandemien med corona inddæmmet inden for to år, siger lederen af FN's verdenssundhedsorganisation, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han tror, at en mere udviklet teknologi vil sikre, at verden vil klare sig bedre, end det var tilfældet med virussygdommen den spanske syge lige efter Første Verdenskrig.

- Vi håber at kunne afslutte denne pandemi på mindre end to år, siger Ghebreyesus, der står i spidsen for WHO.

Men han konstaterer samtidig, at "globaliseringen, tætheden og måden at være forbundet på" trækker den modsatte vej i forhold til at få løst coronakrisen. For det gør det muligt for coronavirus at sprede sig rundt i verden med stor hast.

Men verden står et helt andet sted i dag end dengang. Vi har en meget forbedret teknologi, og det er nu, at vi skal udnytte de muligheder, siger han.

- Ved at bruge de tilgængelige værktøjer maksimalt og knytte håbet til flere vacciner, så tror jeg, at vi kan afslutte det på kortere tid end influenzaen i 1918 (den spanske syge red.), mener han.

Covid-19 har foreløbig kostet næsten 800.000 mennesker livet verden over, og næsten 23 millioner er testet smittet.

Den spanske syge skønnes at have kostet 50 millioner mennesker livet og smittet en halv milliard mennesker i perioden fra februar 1918 til april 1920.

Men lige nu bevæger det sig den forkerte vej i Europa. Ikke siden marts og april har kontinentet oplevet så mange nye smittede med covid-19. Det gælder især i Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien.

Det har givet anledning til bekymring for, at den såkaldte anden bølge af pandemien er i anmarch.

Spanien har således senest kunnet melde om 8000 nye smittede inden for et døgn. Det har fået myndighederne til at anbefale, at folk holder sig inde i døre i de værst ramte områder.

Kilde: /ritzau/AFP