USA sender FBI til Libanon for at efterforske eksplosion

FBI skal hjælpe med at besvare spørgsmål om, hvad der gik forud for eksplosionen i Beirut, siger topdiplomat.
USA's viceudenrigsminister, David Hale, var torsdag forbi nogle af de ngo'er i det ramte område i Beirut, der forsøger at hjælpe de mange, der har mistet deres hjem ved eksplosionen i sidste uge.
USA's viceudenrigsminister, David Hale, var torsdag forbi nogle af de ngo'er i det ramte område i Beirut, der forsøger at hjælpe de mange, der har mistet deres hjem ved eksplosionen i sidste uge.

180Graders Redaktion,

14. august 2020

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, slutter sig til libanesiske og internationale efterforskere, der skal undersøge sidste uges voldsomme eksplosion i Libanons hovedstad, Beirut.

Det meddeler USA's viceudenrigsminister for politiske anliggender, David Hale.

FBI skal "hjælpe med at besvare spørgsmål, som jeg ved, at alle har om de omstændigheder, der gik forud for eksplosionen".

Det siger Hale torsdag til journalister, der er med ham på en tur rundt i det ødelagte område ved Beiruts havn.

Mindst 172 mennesker er dræbt og omkring 6000 såret i den massive eksplosion, der ramte Beirut tirsdag i sidste uge.

FBI rejser til Libanon på invitation fra den libanesiske regering, tilføjer Hale.

En kilde i det libanesiske retssystem sagde onsdag, at adskillige ministre og tidligere ministre skal afhøres i sagen.

I seks år har Libanons skiftende regeringer undladt at gøre noget ved de 2750 ton eksplosiv ammoniumnitrat, der var opbevaret i havnen. Der har lydt adskillige advarsler om, at det var et sikkerhedsproblem.

Både den libanesiske offentlighed, udenlandske organisationer og internationale ledere som blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har opfordret til, at der foretages en international undersøgelse.

Men Libanons præsident, Michel Aoun, betegner en sådan undersøgelse som "spild af tid".

En stor andel af de almindelige borgere i Libanon er imidlertid rasende på landets politiske elite over, at den tillod, at en så stor mængde eksplosivt materiale blev opbevaret i hovedstadens havn i årevis.

Mange libanesere ser den voldsomme eksplosion som endnu et bevis på, at det politiske system er bundråddent, og ønsker at se politiske hoveder rulle i sagen.

Kilde: /ritzau/Reuters