Medie: Maskerede mænd møder op hos hviderussisk forfatter

Nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitjs opsøges af maskerede. Folk stimler sammen ved hendes hjem i Minsk.
Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, som i 2015 modtog Nobels litteraturpris.
Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, som i 2015 modtog Nobels litteraturpris.

180Graders Redaktion,

09. september 2020

Den svenske avis Göteborg-Posten skriver, at den har modtaget oplysninger om, at maskerede mænd er mødt op foran forfatteren og nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitjs hjem i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Det ser ud, som om forfatteren er blevet bortført, sagde tidligere hendes svenske oversætter, Kajsa Öberg, til avisen.

Hun fortalte, at Aleksijevitj forinden over telefonen havde sagt til hende, at "jeg kan ikke tale, nu er der dukket mænd med sorte masker op. De er her nu".

Men kort efter onsdag middag befinder hun sig stadig i sit hjem og siger, at hun vil udtale sig til forsamlede journalister.

Hendes svenske forlægger, Ola Wallin, fortæller, at den 72-årige forfatter ikke åbnede døren for de maskerede mænd, som var på vej ind i hendes hjem i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Han siger, at diplomater og tilhængere er mødt op foran hendes hjem for at beskytte hende. Blandt dem er repræsentanter for Sveriges ambassade.

- Hun har opfordret borgerne til at komme derhen. Men siger, man skal være forsigtig og komme i store grupper, siger Wallin.

Han fortæller, at der foran i hendes gård står sorte politikøretøjer.

Den hviderussiske nyhedstjeneste tut.by skriver ifølge de svenske medier, at der onsdag morgen kørte sorte diplomatbiler op foran hendes hjem, men at Aleksijevitj ikke åbnede sin dør.

Nyhedsbureauet Interfax skriver ifølge TT, at den 72-årige forfatter, der modtog Nobels litteraturpris i 2015, ikke har nogen planer om at forlade landet.

Hun boede fra 2006 til 2008 i Göteborg og skriver regelmæssigt i Göteborg-Posten.

Øjenvidner og blandt andet pressetjenesten Babaryko kunne i timerne forinden bekræfte, at maskerede mænd havde ført det førende oppositionsmedlem Maxim Znak væk fra sit kontor i Minsk, skriver AFP.

Kilde: /ritzau/