Frankrig gør klar til ny drastisk nedlukning af Paris

Coronasmitten vokser forbi kritisk grænse i Paris og omegn. Det kan føre til hård nedlukning fra mandag.
Sundhedsminister Olivier Veran sender en barsk advarsel til syv millioner mennesker i Paris og omegn. Covid-19-smitten vokser hastigt, og det kan føre til en hård nedlukning af den franske hovedstad fra mandag.
Sundhedsminister Olivier Veran sender en barsk advarsel til syv millioner mennesker i Paris og omegn. Covid-19-smitten vokser hastigt, og det kan føre til en hård nedlukning af den franske hovedstad fra mandag.

180Graders Redaktion,

02. oktober 2020

Frankrig gør klar til endnu en drastisk nedlukning af Paris og de nærmeste forstæder fra mandag efter en kraftig stigning i antallet af smittede med coronavirus.

Hovedstaden lukker, hvis tendensen holder hen over weekenden. Det siger sundhedsminister Olivier Veran på et pressemøde torsdag aften.

Det vil i så fald komme til at omfatte knap syv millioner mennesker.

Ifølge Veran har den franske hovedstad allerede passeret det kritiske punkt.

- Vi behøver få dage til at få bekræftet tendensen. Men hvis det bekræftes, så har vi ikke noget andet valg end at sætte tingene i højeste alarmberedskab fra mandag.

- Det vil betyde, at folk i Paris og forstæderne vil være nødt til drastisk at begrænse deres sociale omgang med andre. Ikke flere familiesammenkomster, ikke flere aftener i byen, og værtshuse vil blive lukket fuldstændigt, forklarer han.

Der vil muligvis komme andre regler for restauranter, så de stadig kan være åbne i et vist omfang.

- Vi er i en fase, hvor situationen bare bliver værre, siger Veran.

Antallet af smittede i Paris per 100.000 personer er 259,6. I Frankrig definerer man den kritiske grænse til 250 per 100.000.

Men advarslen lige nu gælder også det øvrige Frankrig.

De seneste tal for døgnet viser, at der siden onsdag er 13.970 nye smittede i landet mod 12.845 dagen forinden.

Hidtil er det kun byen Marseille og det oversøiske franske område Guadeloupe der i denne omgang har været ramt af nedlukning som følge af smitte med covid-19.

Men Veran fortæller, at også byerne Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse og Saint-Etienne kan blive ramt af nedlukning.

I Paris er det i forvejen sådan, at værtshuse - ligesom i Danmark - skal lukke klokken 22.

Frankrig slap i midten af maj ud af den fuldstændige nedlukning, som havde været i kraft fra midten af marts, da smitten eksploderede.

Frem til nu er lidt over 32.000 registreret døde med covid-19 i Frankrig.

Kilde: /ritzau/AFP